Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Siyaseti Bıraktığını Duyurdu

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, gelecek yıl yapılacak seçimlerde başkan yardımcılığına aday olmaktan vazgeçtiğini ve görev süresi sona erdikten sonra siyaseti bırakacağını açıkladı.

Haber Merkezi / Rodrigo Duterte ,Ağustos ayında bir sonraki seçimde başkan yardımcılığına aday olacağını açıklamıştı. Filipinler Anayasası, cumhurbaşkanlığı süresini altı yıllık tek bir görev süresiyle sınırlandırılıyor.

Duterte, 2016 yılında cumhurbaşkanlığına aday ve seçim kampanyası sırasında ve daha sonrasında, güvenlik güçlerini defalarca uyuşturucu zanlılarını öldürme çağrısında bulunmuştu.

2021 Nisan sonu itibariyle güvenlik güçlerinin operasyonları sırasında en az 6.117 uyuşturucu satıcısını şüpheli şekilde öldürdüğünü gösteriyor.

Ancak Birleşmiş Milletler tarafından Haziran 2020’de alıntılanan hükümet rakamları, en az 8.600 öldürüldüğünü ortaya koyuyor. İnsan hakları örgütleri, ölüm sayısının 27.000 ile 30.000 arasında olabileceğini söylerken, Uluslararası Ceza Mahkemesi ölüleri araştırıyor.

28 Mart 1945’te dünyaya gelen Rodrigo Duterte, Filipinler’in 16. devlet başkanıdır. Avukat olan Duterte, Filipinler’in en uzun süre görev yapan belediye başkanları arasında yer almaktadır; 22 yıl Davao Belediye Başkanlığı.

Devlet başkanlığına defalarca aday olan Duterte, 21 Kasım 2015 tarihinde, 16.601.997 oy toplayarak zafer kazandı. Duterte, altı yıllık bir süre için, 30 Haziran 2016 tarihinde göreve başladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir