Fatma Özel Arabul Kimdir? Hayatı, Eserleri

20 Mart 1945 yılında Hatice Baise Hanım ile Lütfi İsmail Kayatürk’ün kızı olarak İstanbul’da dünyaya gelen Fatma Özel Arabu, 4 Kasım 2014’te vefat etti ve Kuşadası’na defnedildi. İzmir Lisesi’nden mezun oldu (1963).

Haber Merkezi / Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini üçüncü sınıfta iken bıraktı. Sanat ve Ekinde Sesimiz dergisinde yazı işleri (1975-1976), Yenigün gazetesinde istihbarat (1979) müdürlüğü görevinin yanı sıra TRT’de drama yazarılığını yürüttü (1972- 1988). Radyo oyunları yazan Arabul’un eserleri Ankara, İstanbul ve İzmir radyosunda (TRT) seslendirildi.

Radyoda ve TRT televizyonunda eğitim programlarının hazırlanması sürecinde görev aldı. Ankara Radyosu “Uykudan Önce” programlarının masal saati programını başlattı. Otantik masal derlemeciliğinin yanı sıra özgün masallarıyla TRT-TV de yayınlanan Adile Naşit’in masal programlarını hazırladı.

Cumhuriyet Çocukları ile gençlik programı senaryo yazarlığına başladı ve ardından TRT, TRT-INT kanallarında gösterime giren dört bölümlük Güneşin Battığı Yer adlı dizi tv senaryosu ile ödül aldı. Rüzgârlı Kadın adlı oyunuyla 1987 İnönü Vakfı Tiyatro Ödülü’nü, Gecenin Tadı adlı oyunu ile 1995 yılı Sanat Kurumu Övgüye Değer Yazar Ödülü’nü kazandı.

Rüzgârlı Kadın, Foto Bahar ve Denizin Dibinde Zil Sesi adlı oyunları İngilizceye çevrildi. Ayçiçeği adlı masal kitabı Azeri Türkçesine aktarılarak yayımlandı. Bakü Devlet Tiyatrosu’nda Foto Bahar oyunu sahnelendi. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği üyeliğinde bulunmuştur.

Özel Arabul, daha çok oyun yazarı kimliği ile ön plana çıkan bir yazardır. Sayısı İki yüzü aşan uyarlama ve özgün radyo oyunu kaleme alan Arabul, Türk edebiyatında tiyatro oyunları ve masallarıyla tanındı.

Şiirleri Yazko Edebiyat, Varlık, Soyut ve Türk Dili dergilerinde yayımlandı. Şiirlerini 1974 yılında Yılan Uykusu adlı kitabında bir araya getirdi. Aşk, özlem ve yalnızlık gibi bireysel temalar şiirlerinde hakimdir. Oyunlarında ise şiirlerinden farklı olarak birey-toplum çatışması üzerinde durduğu söylenebilir. Arabul oyunlarında, zaman zaman folklorik malzemeleri kaynak olarak kullanmıştır.

Eserleri;

Şiir: Yılan Kuyusu (1974).

Oyun (Sahne oyunları): Mendilimde Gül Oya (oyn.1986, İzmir Devlet Tiyatrosu), Rüzgârlı Kadın (oyn.1988, İstanbul Devlet Tiyatrosu. bas. 1989), Gecenin Tadı (oyn.1995, Ankara DT. bas. 1997), Foto Bahar (oyn.1997, Ankara DT. bas. 1998).

Çocuk oyunu: Deniz Dibinde Zil Sesi (oyn.1999, müzikli oyun, İzmir DT).

Masal; Ayçiçeği (1976), Güneşe Uçan Kuş (1987), Düş Pazarı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir