Etna Yanardağı, Bir Ay İçinde İkinci Kez Patladı

İtalya’nın aktif yanardağlarından Etna, kısa süreli sessizliğin ardından tekrar faaliyete geçti. Ülkenin güneyindeki Sicilya Adası’nda 3 bin 200 metre yüksekliğinde olan yanardağda, 10 Şubat’taki yoğun volkanik hareketliliğin ardından ikinci kez lav püskürtmeye başladı.

Avrupa’nın en aktif yanardağları arasındaki Etna, Doğu Sicilya’nın üzerine de 12 kilometrelik yüksek bir volkanik kül bulutu gönderdi.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Vulkanoloji Enstitüsü dün yaptığı açıklamada, Etna’dan gelen lav akışının dağın güneydoğu yamacındaki krater etrafında toplandığını söyledi. Ayrıca bölgede çok sayıda volkanik depremin de yaşandığını kaydetti.

Yetkililer kül bulutu sebebiyle yanardağın etrafında hava sahasının kapandığını, Katanya Fontanarossa Havaalanı’nda da hava ulaşımının tedbiren durdurulduğu duyurdu. Yoğun kül püskürtmesi sebebiyle yanardağa yakın yerleşim yerlerinde evlerin üzerine kül yağdığını belirtti.

Buna rağmen yürüyüşçüler, kayakçılar ve diğer turistler arasında popüler olan yanardağın yamaçlarını çevreleyen yerleşim yerlerinde herhangi bir yaralanma veya maddi hasar bildirilmedi. Etna Yanardağı’nda geçen yıl 50’den fazla volkanik faaliyet gözlenmişti.

Etna, tarihinde çok sayıda bilinen patlama yaşadı. Yanardağın bilinen en kötü patlaması 1669’da oldu. Adanın en büyük şehri Katanya’nın bir bölümünü yok etti, düzinelerce köyü de yıktı.

Daha yakın zamanlarda 1983’te, lav tehdidi altındaki kasabaları kurtarmak için İtalyalı yetkililer dinamit kullanıldı. 1992’de de ordu, Etna’dan aylarca akan lavları tutmak için topraktan bir duvar inşa ederek dağın yamacındaki köylerin kurtarılmasını sağladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir