Esin Afşar Kimdir? Hayatı, Eserleri

1936 yılında İtalya’nın Bari kentinde dünyaya gelen Esin Afşar, 14 Kasım 2011 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Ankara Kolejini bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuarı Piyano Bölümünden mezunu oldu.

Madam Hidalgo, Madam Böhm gibi isimlerden ses ve şan dersleri aldı. 1940’da piyanist olarak Devlet Tiyatrolarına girdi. Ankara Meydan Sahnesinde konuk oyuncu olarak çalıştı. Daha sonra tümüyle müziğe yöneldi. Dönemin popüler müziği olan ve “aranjman” olarak nitelendirilen, Türkçe sözlü hafif müzik dalında çalıştı.

Bu çalışmalarında Ruhi Su’nun çağdaş folk müziği türünde desteğini gördü.  Alanında başarılı olarak birçok ülkede ve yurt içinde çeşitli konserler verdi, ödüller kazandı. 1980’de çevirisini yaptığı “Kırmızı Pabuçlar” dört yıl Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatrolarında ve TV’de oynadı. “Yunus Emre” kasetini hazırladı.

Esin Afşar, Çeşitli sosyal derneklerde görev aldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye – Yunanistan Dostluk Derneği (yönetim kurulu), Sokaktaki Çocukları ve Gençleri Koruma Derneği (kurucu), Sigara İçmeyenler Derneği, Beyoğlu’nu Güzelleştirme Derneği ve Müzik Dostları Derneği (yönetim kurulu) üyesiydi.

Esin Afşar’ın ilk eşi Kerim Afşar’dan olma kızı Pınar Afşar’dan Hazal Bulut adında bir torunu ve ikinci eşi Şener Aral’dan olma oğlu Aydıncan’dan ise Mavi Derin ve Esin Mira adında iki torunu daha vardır. 14 Kasım 2011 tarihinde İstanbul’da vefat etti, Karacaahmet Mezarlığında toprağa verildi.

Esin Afşar’ın Eserleri:

Kitaplar: Anılar Yanıltır mı?, Sefername 2, Kırmızı Pabuçlar (Çeviri, 2001), Gül Prenses (2001), Yaşamımdan Esintiler (2008).

Albümler: Dün ve Bugünün Türk Şiir ve Ezgileri (1986), Ruhi Su’ya Türkü (1987), Yunus Emre (1991), Esin Alaturka (1995), Atatürk (1997), Özlem (1998), Pembe Uçurtma (1998), Caz Yorumlarıyla Aşık Veysel (1999), Nazım Hikmet Şarkıları (2000), Yunus Emre & Mevlana Şarkıları (2002).

45’lik Plaklar: Zühtü / Kaz, Hacer Hanım / Ben Olayım, Sanatçının Kaderi / O Pencere, Canı Sıkılan Adam / Yiğidin Öyküsü, Sandığımı Açamadım / Güneşe Giden Gemi, Dert Şarkısı / Niye Çattın Kaşlarını, Gel Dosta Gidelim / Sorma, Sivastopol / Küçük Kuşum, Diley Diley Yar / Yaprağı, Yağan Yağmur / Çatladı Dudaklarım Öpülmeyi Öpülmeyi, Kara Toprak / Yunus (Bana Seni gerek Seni), Yoh Yoh / Bebek (Bir Masal Türküsü), Allam Allam Seni Yar / Drama Köprüsü, Halalay Çocuk / Güzelliğin On Para Etmez, Gurbet Yorganı / Elif, Niksarın Fidanları / Aliyi Gördüm Aliyi, Allam Allam Seni Yar / Yoh Yoh.

Filmler: Göç (1974), Gönüller Sultanı Mevlana (1989), Neredesin Firuze (2003).

Rol aldığı bazı oyunlar: Kelaynaklar, Aşk Acısı, Dünkü Çocuk, Tahta Çanaklar, Dışarıdakiler, Poker Partisi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir