Fahrünnisa Kadıbeşegil Kimdir? Hayatı, Eserleri

30 Ekim 1926 yılında İzmir’de dünyaya gelen Fahrünnisa Kadıbeşegil, 11 Ekim 2009 yılında İzmir’de hayatını kaybetti. Bursa’da İvazpaşa İlkokulu’nu, Bursa Kız Lisesi’ni bitirdi. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nün giriş sınavını kazandıysa da devam etmedi.

Bir süre Ziraat Fakültesi’nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi (1954). Daha sonra Ankara Üniversitesi DTCF’nin iki yıllık Tiyatro Tarihi ve Tenkidi Bölümü’ne devam etti (1960-61). Bu arada Sandy Wilson’dan çevirdiği “Boy Friend” adlı tiyatro oyunu Maltepe Komedi Tiyatrosu’nda ve İzmir’de sahnelendi.

Ankara’da 1974-90 yılları arasında (150 sayı) Oluşum dergisini çıkararak, sahipliğini ve yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Oluşum dergisi, başta Cemal Süreya olmak üzere, Cahit Külebi, Ceyhun Atuf Kansu, Vecihi Timuroğlu, Osman Bolulu, Hüseyin Atabaş, Enis Batur, Turgay Gönenç, Metin Altıok, Enis Batur gibi şair ve yazarların yanında genç yeteneklerin ürünlerini de yayımlayarak, çağdaş Türk edebiyatında kendisine saygın bir yer edindi.

Ressamlığı, yazarlığı, çevirmenliği ve dergiciliğiyle tanınan Fahrünnisa (Nisa) Kadıbeşegil, 1990 yılına kadar Ankara’da yaşadıktan sonra, İzmir’e yerleşerek çalışmalarını orada sürdürdü. Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, PEN Yazarlar Derneği (Onur), Ege Kadın Yazarlar Platformu üyesiydi.

Fahrünnisa Kadıbeşegil, 11 Ekim 2009 Pazar günü İzmir’de öldü.Cenazesi Bostanlı Beşikçioğlu Camiinde kılınan öğlen namazını takiben Doğançay Kabristanı’nda toprağa verildi.

Fahrünnisa Kadıbeşegil’in Eserleri:

Oyun: Sadık Zevce (1970).

Derleme: Mustafa Kemal’i Anlamak (1981), Oluşum’da Cemal Süreya (1992).

Roman: Delinin Sığınağı (Bursa Hakimiyet gazetesinde tefrika, 1956-57).

Şiir: Esintiler (2008).

Çeviri: Geçmişteki Gölgem (M. Howard’dan, 1975), Korkak. (İ. Sarkady’den, 1978), Sphenx (H. Miklas’tan, 1978), Adım Adım (oyun, D. Schary – W. A. Hyman’den, 1970),  Yabancı Kalemlerden Seçkiler (şiir, öykü, deneme, tanıtım; 2001).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir