Enterobiasis Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Enterobiasis veya kıl kurdu enfeksiyonu, çoğunlukla çocuklarda görülen yaygın, bulaşıcı, parazitik bir istiladır. Bozukluk, kıl kurdunun minik yumurtalarının yutulması veya solunması yoluyla yayılır. Enterobiasis, ana semptom olan şiddetli rektal kaşıntı dışında nadiren ciddi fiziksel sorunlara neden olur.

Haber Merkezi / Enterobiasisin ana semptomu anal bölgede kaşıntıdır. Ayrıca huzursuzluk ve uyku güçlüğü de olabilir. Genç kızlarda sürekli kaşınan bölgelerde ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir ve çok nadir olarak vajina tutulabilir. Çok nadiren enterobiasis kadınlarda apandisite veya fallop tüplerinin iltihaplanmasına yol açabilir.

Enterobiasisli birçok çocuk hiçbir semptom göstermez (asemptomatik). Nadir durumlarda mide bulantısı, iştahsızlık, kusma, geceleri istemsiz idrar çıkarma (enürezis) veya mide ağrısı meydana gelebilir. Bozukluk genellikle ilk olarak dışkıda canlı, ince, beyaz kıl kurtlarının (dişilerin uzunluğu yaklaşık 10 mm ve erkeklerin uzunluğu 4-5 mm) fark edildiğinde tanımlanır.

Enterobiasis, tırnaklarda, giysilerde, oyuncaklarda veya yatak takımlarında taşınabilen kıl kurdu yumurtalarının tüketilmesiyle bulaşır. Yumurtalar ayrıca toz halinde de solunabilir. Enfeksiyon, kontamine yiyecek veya nesnelerle elden ağza temas yoluyla başkalarına bulaşabilir.

Rektumda yaşayan dişi solucan genellikle geceleri anüsten dışarı çıkar ve yumurtalarını çevredeki (perianal) bölgeye bırakır. Yumurtaların depolandığı yapışkan, jelatinimsi madde ve dişi solucanın hareketleri genellikle yoğun rektal kaşıntıya neden olur. Yetişkin dişi solucan yumurtladıktan sonra ölür. 

Ancak yumurtalar üç haftaya kadar hayatta kalabilir. Çocuk bölgeyi kaşıdıkça minik yumurtalar tırnakların altına gömülür. Bu yumurtalar yutularak parazitlerin yaşam döngüsü devam edebilir. Parazitler kalın bağırsakta iki ila altı hafta içinde olgunluğa ulaşır.

İyi hijyen takip edilirse enterobiasis genellikle kendi kendini sınırlar. Bununla birlikte, çoğu kişi bir tür tedaviyi tercih eder ve genellikle pirantel pamoat ilacı reçete edilir. İki hafta içinde tekrarlanan bir doz pirantel pamoat genellikle istilayı durdurur. 

Tedaviden sonra bir haftaya kadar saklanan yumurtalar hayatta kalabileceğinden ve tedaviden önce bırakılan yumurtalar üç haftaya kadar hayatta kalabileceğinden, yeniden istila olasılığı yüksektir. Genellikle tüm aile tedavi edilir. Kaşıntıyı gidermek için vazelin topikal olarak uygulanabilir.

Yeniden enfeksiyonu önlemeye yönelik tedavi, kişisel hijyene, özellikle ellerin ve tırnakların, giysilerin ve yatak çarşaflarının yıkanmasına dikkat etmeyi içerir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir