Ensefalit (Beyin İltihabı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Ensefalit (Beyin İltihabı), beynin virüsler tarafından enfeksiyonu anlamına gelmektedir. Virüsler bakteriler gibi mikroptur ve bulaşıcıdır. Bakterilerden farklı bir yapıya sahip olan virüsler antibiyotiklerle yok olmazlar.

Ensefalit etkenlerinin başında herpes virüsler gelmektedir. Bunlar içinde en çok korkulanı herpes simlpex tip I’dir. Herpes dışında başka pek çok virüs’da ensefalit yapabilir.

Ensefalit (Beyin İltihabı) belirtileri nelerdir?

Baş ağrısı
Yüksek ateş
Yorgunluk hissi
Güçsüzlük
Kas ve eklem ağrıları

Bebek ve çocuklarda görülen belirtiler

Vücutta sertlik
Bulantı ve kusma
Bebek kafatasının yumuşak bölgelerinde şişkinlik
Sürekli ağlama
İştahsızlık
Çocuğu kucağa aldığında daha çok ağlama

Acil müdahale gerektiren belirtiler

Şiddetli baş ağrısı
Çift görme
Nöbet geçirme
Kişilik değişikliği
Bilinç kaybı
Yüksek ateş
Kötü koku algısı
Konuşma ve duyma ile ilgili sorunlar
Kas zayıflığı
Vücudun belirli bölgelerinde his kaybı

Ensefalit (Beyin İltihabı) tanısı ve teşhisi

Başlangıç laboratuvar tetkikleri (tam kan sayımı, serum elektrolitleri, glukoz, üre, kreatinin, karaciğer enzimleri ve koagulasyon paneli) sonrasında kesin tanı için lumbal ponksiyon yapılmalıdır. Çoğu kez berrak olan beyin omurilik sıvısı analizinde hafif düzeyde pleositoz, normal veya orta derecede artmış protein düzeyi ve genellikle normal glukoz tespit edilir.

Beyin omurilik sıvısında sebep olan viral etken moleküler yöntem (polimeraz zincir reaksiyonu) veya seroloji ile gösterilebilir. Hemen lumbal ponksiyon yapılmasında klinik kontrendikasyon varsa acil kranial bilgisaraylı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yapılmalıdır. MRG en duyarlı ve tercih edilen beyin görüntüleme yöntemidir.

Beynin tutulan bölümlerinin saptanması sebep olan etken hakkında da bilgi verebilir. Örneğin herpessimpleks virüs ensefalitinde beyin tutulumu genellikle fokaldir. Hemen hemen her zaman temporal lob etkilenir. Elektro ensefalografide anormal değişiklikler saptanabilir ancak bulgular özgün değildir.

Ensefalit nasıl tedavi edilir?

Ensefalit tedavisinde temel hedef etken herpes virüs ise bunun tedavisidir. Bunun nedeninin elimizde diğer virüslere karşı yeterli etkinlikte antivirallerin olmaması olduğu kadar, herpes dışındaki diğer virüslerin de sıklıkla kalıcı nörolojik kayıplara neden olmamasıdır. Herpes virus enfeksiyonu varlığında veya şüphesinde damar içine uygulanan asiklovir isimli tedavi verilmelidir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir