E vitamini hakkındaki gerçekler!

Bir antioksidan olarak övülen E vitamini, vücudunuza bağışıklık sisteminize yardımcı olmak ve damarları sağlıklı tutmak gibi bir dizi başka yolla yardımcı olur. Cildinize sürebilir veya bir kapsül içinde yutabilirsiniz. Bir antioksidan olarak E vitamininin alzheimer hastalığı, yaşa bağlı görme kaybı ve hatta bazı kanserler dahil olmak üzere bir dizi duruma iyi geldiği iddiaları var.

Kozmetik raflar, yaşa bağlı cilt hasarını tersine çevirdiğini iddia eden E vitamini içeren ürünlerle doludur. E vitamininin arkasındaki gerçek faydalar, serbest radikallerin ve antioksidanların tahterevalli dengesinde bulunur.

Serbest radikaller ve antioksidanlar;

Vücuttaki serbest radikaller, eşlenmemiş bir elektrona sahip moleküllerdir ve bu da onları kararsız hale getirir. Bu kararsız moleküller, vücuttaki hücrelerle, hasara neden olabilecek şekilde etkileşime girer. Süreç kartopu arttıkça hücreler zarar görebilir ve hastalıklara karşı savunmasız hale gelirsiniz.

Vücudumuz, yaşlandıkça veya sindirim veya egzersiz gibi günlük faktörlerle serbest radikaller oluşturabilir. Ayrıca aşağıdakiler gibi harici şeylere maruz kalmaktan kaynaklanırlar.

  • Tütün dumanı
  • Ozon
  • Çevresel kirleticiler
  • Radyasyon

E vitamini gibi antioksidanlar, onları istikrarsızlaştıran eksik elektronları bağışlayarak serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Antioksidanlar birçok gıdada bulunur ve ayrıca gıdalarda bulunan vitamin ve mineraller kullanılarak vücudumuzda yapılır.

Ne kadar E vitaminine ihtiyacınız var?

Diyetiniz yağda çok düşük değilse, yeterince E vitamini alıyorsunuzdur. Ancak sigara içmek, hava kirliliği ve hatta güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalmak vücudunuzun vitamin deposunu tüketebilir.

Gençler ve yetişkinler günde yaklaşık 15 mg E vitamini almalıdır. Hamile olan kadınlar da aynı şeyi almalıdır. Emziren kadınlar alımını 19 mg’a çıkarmalıdır.

Çocuklar için NIH, bebekler için 4-5 mg, 1-3 yaş arası çocuklar için 6 mg, 4-8 yaş arası çocuklar için 7 mg ve 9-13 yaş arası çocuklar için 11 mg önermektedir.

E vitamini almak için kapsüllere ve yağa ihtiyacınız yok. Özellikle tahıllar ve meyve suları olmak üzere birçok işlenmiş gıda E vitamini ile takviye edilmiştir. Ayrıca aşağıdakiler dahil birçok gıdada doğal olarak bulunur;

  • Bitkisel yağlar, özellikle buğday tohumu, ayçiçeği ve aspir yağları
  • Fındık ve tohumlular
  • Avokado ve diğer yağlar

Tanımlanmalarından bu yana, E vitamini ve diğer antioksidanlar, bir dizi hastalığı önleme yetenekleri nedeniyle araştırmaya konu olmuştur.

Kalp koruması; Daha yüksek E vitamini seviyelerine sahip kişilerin kalp hastalığı riskinin azaldığına inanılıyor. Ancak bir çalışma , E vitamini takviyesi almanın kardiyovasküler yararı olmadığını buldu. Aslında, çalışma E vitamininin daha yüksek inme riski ile ilişkili olduğunu belirledi.

Kanser; Başka bir çalışma, E vitamini takviyesi almanın, herhangi bir kanser türü geliştirme riskini azaltmaya geldiğinde hiçbir etkisi olmadığını buldu.

Cilt iyileşmesi; E vitamininin cilde uygulandığında iyileşmeyi hızlandırmaya ve yara izini azaltmaya yardımcı olduğu yaygın olarak iddia edilmektedir. Bunu destekleyen birkaç çalışma olsa da, en büyük araştırma grubu E vitamininin cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmadığını gösteriyor.

Bir çalışma cildinize E vitamini yağını sürmenin aslında yara izlerinin görünümünü kötüleştirebileceğini veya hiçbir etkisi olmadığını bulduk. Katılımcıların yaklaşık üçte biri, bir tür deri döküntüsü olan kontakt dermatit geliştirdi.

E vitamini paradoksu;

Diyetlerimizi E vitamini de dahil olmak üzere antioksidanlarla takviye etme acelesi, en iyi hareket tarzı olmayabilir. Bazı uzmanlar, E vitamini eksikliğiniz olmadıkça, herhangi bir antioksidandan yüksek dozlarda almanın gerçek bir koruyucu veya tedavi edici değeri olmadığını savunuyor.

Peki E vitamini yağı kullanmalı mıyım?

Cildinizde olumlu etkileri olması muhtemel değildir ve ciltte kızarıklık geliştirme riski yüksektir. Dahili olarak E vitamini almaya gelince, önerilen dozu alırsanız, nispeten güvenli kabul edilir. Aşırı yüksek dozda E vitamini tavsiye edilmez.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir