Diyabetik Koma Nedir? Nedenleri, Tedavisi

Diyabetik koma nadir fakat ciddi bir durumdur. Diyabetik hastalarda koma risklerinin ve olası nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Diyabet, tipik olarak yüksek kan şekeri ve bu şeker seviyesini azaltamama ile karakterizedir.

Haber Merkezi / Bu, kan şekerini düşürmekten sorumlu hormon olan insülinin gerçek (tip 1’de olduğu gibi) veya göreceli (tip 2’de olduğu gibi) eksikliğinden kaynaklanabilir.

Diyabetli kişilerde komanın üç ana nedeni vardır: diyabetik ketoasidoz, şiddetli hipoglisemi ve hiperglisemik hiperosmolar durum. Bununla birlikte, dünya genelinde diyabet prevalansının artmasına rağmen, bu nedensel durumların iyileştirilmiş tanı ve erken tedavisi, diyabetik komaya bağlı ölüm riskini azaltmıştır.

Örneğin bir glükometre, bilinçsiz diyabetik bir hastada yüksek veya düşük kan şekerini saniyeler içinde tespit edebilir ve bu, laboratuvarda bir saat içinde doğrulanabilir. Ayrıca, yaygın uyarılar ve üç durumun olasılığına ilişkin bilgi nedeniyle, çoğu hasta koma başlamadan önce acil servise getirilmektedir.

  • Çok düşük kan şekeri veya şiddetli hipoglisemi; Beyindeki kan şekeri seviyesi kritik bir seviyeye (3,5 mmol/l’nin altına) düşerse, kişi bilincini kaybetme ve diyabetik komaya girme riski altındadır. Normalde, kan şekeri düşmeye başladığında, vücut bunu kan şekerini yükselterek insülinin hareketlerine karşı çıkan bir hormon olan glukagon salgılayarak telafi eder. Bir kişi aşırı dozda insülin veya diğer anti-diyabetik ilaçlar almışsa, çok fazla alkol tüketmişse veya alışılmadık miktarda egzersize katılmışsa (özellikle de insülin kullanıyorsa) koma oluşma olasılığı daha yüksektir.
  • Diyabetik ketoasidoz; Bu daha çok tip 1 diyabetli veya insülin kullanan kişilerde görülür. İnsülin eksikliği varsa, vücut kandaki glikozu enerji için kullanamaz ve bunun yerine yağlar onu sağlamak için parçalanır, bu da keton adı verilen asidik bileşikler oluşturur. Vücutta birikmiş ketonlar, ketoasidoz adı verilen bir duruma neden olur. Ketoasidoz, kaçırılan bir insülin dozunun bir sonucu olarak veya akut enfeksiyon, yaralanma veya insülinin etkilerine karşı koyan hormonlarda artışa neden olan ameliyatın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
  • Hiperosmolar hiperglisemik durum (HHS); Bu durum şiddetli dehidrasyon ve çok yüksek kan şekeri ile karakterizedir. Kaçırılan bir insülin dozu, akut enfeksiyon veya yaralanma ve ağır yiyecek veya şeker alımı, komaya yol açacak kadar şiddetli HHS’nin en yaygın nedenleridir. Bu tür koma, birkaç gün veya hafta içinde yavaş yavaş gelişir.

Tedavisi;

Şiddetli hipoglisemi; 

Kandaki ve beyindeki şeker seviyesi normalin altına düşerse bilincini kaybetme ve şeker komasına girme riski artar. Şiddetli hipoglisemiye bağlı koma, bir hasta aşırı dozda insülin veya diğer anti-diyabetik ilaçlar almışsa, hasta hipoglisemik iken sistemde alkol varsa veya egzersiz vücudun glikojen arzını azaltmışsa ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Hipoglisemiyi tedavi etmek için glukagon uygulanabilir. Sağlıklı bireylerde, kan şekerindeki düşüş, kan şekerini yükselten glukagon salınımı ile telafi edilir. Ancak diyabetik bireyde bu reaksiyon gerçekleşmez ve ekzojen glukagon verilmesi gerekir. Acil bir önlem olarak, glikozlu bisküviler gibi glikoz açısından zengin yiyecekler yenebilir veya bir glikoz çözeltisi enjeksiyonu uygulanabilir. Diyabetli kişilere, semptomlar ortaya çıkar çıkmaz yemek yemeleri ve hipoglisemiye karşı koymaları için yanlarında şekerli bisküviler taşımaları tavsiye edilir.

Diyabetik ketoasidoz;

Bu, diyabetleri için insülin alan kişilerde daha yaygındır. Bu durumdan kaynaklanan komalar, kişi insülin dozunu kaçırdığında ortaya çıkabilecek keton adı verilen kanda asidik bileşiklerin birikmesiyle indüklenir. Ketoasidoz, bir kişi, her ikisi de insülinin etkilerine karşı koyan hormon seviyelerini yükseltebilen akut bir yaralanma veya enfeksiyon geçirmişse ortaya çıkabilir. Anestezi ve cerrahi de bu şekilde hormon seviyelerini değiştirebilir. Tedavi, dehidrasyonu düzeltmek için izotonik intravenöz sıvıların verilmesini ve kayıp elektrolitlerin sodyum, potasyum, magnezyum ve fosfat takviyeleri ile değiştirilmesini içerir. İnsülin, kan şekerini azaltmak ve ketoasidozu tersine çevirmek için intravenöz olarak uygulanır.

Hiperglisemik hiperosmolar durumu;

HHS’den kaynaklanan komalar, şiddetli dehidrasyon ve çok yüksek kan şekeri ile karakterizedir. Tedavi, kan şekeri seviyelerini düşürmek için hızlı insülin verilmesini ve intravenöz sıvılar kullanılarak dehidrasyonun düzeltilmesini içerir. Sıvılar insülinden en az 30 ila 60 dakika önce verilmelidir. Elektrolitler de gerektiğinde değiştirilebilir ve bazı hastalarda enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik gerekebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir