Diyabet Ve Cilt Sorunları

Diabet (şeker hastalığı), glukoz homeostazında bozulma ile karakterize metabolik bir hastalıktır. En iyi bilinen tezahürü, kan şekeri seviyesinin normalden daha yüksek kalmasıdır. Durum Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak kategorize edilir. 

Haber Merkezi / Diyabet birçok sistemik etkiye neden olabilirken, bazı dermatolojik komplikasyonlara da neden olabilir.

Diyabetik dermopati

Bu, herhangi bir diyabetikte ortaya çıkabilir, ancak özellikle travma veya yaralanmayı takiben. Bu, diyabetli bireylerin % 30’unda görülen yaygın bir diyabetik komplikasyondur.

Ortaya çıkan lezyonlar, hafif girintili, pullu cildin kırmızı-kahverengi, kabaca yuvarlak alanlarıdır. Çoğu zaman kaval kemiğinde görülürler, bu nedenle ‘kabarcık lekeleri’ adını alırlar. Bulundukları diğer durumlar, daha az yaygın olmakla birlikte, uylukların, kolların, ayakların, kafa derisinin ve göğsün belirli bölgelerini içerir. Bu zararsız durum, kan şekeri seviyeleri uygun şekilde kontrol edildiğinden genellikle zamanla kaybolur.

Bunun kesin nedeni belirsizliğini koruyor, ancak diyabetik komplikasyonlarla, hem nöropatik hem de vasküler, bir ilişki olduğunu gösteren kanıtlar var. Bunu desteklemek için, aynı zamanda retinopati, nöropati ve nefropatiden muzdarip olan şeker hastalarında durumun yüksek bir insidansı gözlenmiştir.

Ayrıca, durum en çok daha yaşlı veya uzun süredir diyabet hastası olan hastalarda (10 yıl veya daha uzun süredir) yaygındır. Ayrıca, uzun süreli uygun olmayan kan şekeri kontrolünün göstergesi olan yüksek glikosile edilmiş hemoglobin ile yakın bir ilişki var gibi görünmektedir.

Bu tip dermopati erken diyabetin potansiyel bir göstergesi olabilir. En az dört lezyon varsa, hastanın diyabet gelişimini ekarte etmek için araştırma yapması önerilir.

Diyabetik kabarcıklar

Bu iltihaplanmayan, kabarma durumu, ekstremitelerde (eller ve ayaklar) kendiliğinden lezyon oluşumu ile karakterize edilir. Bu, diyabetin nadir fakat oldukça kesin bir göstergesidir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür ve 17-84 yaş arası geniş bir yaş grubunda görülür. 

Ek olarak, uzun yıllardır diyabeti olan veya diyabetle ilişkili çok sayıda komplikasyondan muzdarip olan hastalarda görülme olasılığı daha yüksektir. Neyse ki, çoğu durumda bu büller tedavi gerektirmeden iyileşir. Bununla birlikte, ikincil enfeksiyondan kaçınmak için patlamalarını önlemek için özen gösterilmelidir.

Çeşitli bül türleri ayırt edilebilir:

  • İntraepidermal büller: Bu kabarcıklar, berrak ve steril olan viskoz bir sıvı içerir. Genellikle tedavi olmaksızın 5 haftadan daha kısa sürede iyileşirler. Neyse ki, yara izi veya atrofi sonucu yok.
  • Subepidermal büller; Bunlar diğer büllosis diyabetikorum tipinden daha az sıklıkla bulunur. Bunlar epidermal kabarcıklara benzemekle birlikte, kan içerebilmeleri veya başka bir deyişle bazen kanamaya maruz kalmaları bakımından farklılık gösterirler. Kanamayı takiben, iyileşen ciltte yara izi veya atrofi ile iyileşebilirler.  

Diyabetik kalın deri

Bu, en çok, uzun yıllar süren tip 1 diyabetli hastalarda yaygındır. Bu durumda, bazı eklemlerin derisi kalınlaşma, sararma değişimine uğrar ve ayrıca mumsu hale gelir ve sertleşir. Sararma genellikle avuç içi ve ayak tabanlarında görülür. Olası bir nedenin, glikozun dermal proteinlerle, yüksek seviyede glikasyon ürünleriyle reaksiyona girmesinden şüphelenilmektedir. Dermal kolajen gibi bazı cilt proteinleri glikozilasyona uğrar ve sararır.

El üzerindeki derinin kalınlaşması da yaygındır. Bu, parmak eklemlerinin parmaklar üzerinde kalınlaşmış deriye çakılması ve diyabetik el sendromu olarak adlandırılan sınırlı interfalangeal eklem hareketliliği olarak ortaya çıkabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir