Diyabet (Şeker Hastalığı) Ve Yara İyileşmesi

Diyabet, yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterizedir. Yara iyileşmesinin tüm aşamalarının uygunsuz işlevi de dahil olmak üzere birçok sağlık komplikasyonu ile ilişkilidir. Bu, zayıf yara iyileşmesi ile sonuçlanır ve ciddi vakalarda uzuv amputasyonlarına yol açabilir.

Haber Merkezi / Diabetes mellitus (DM), uzun bir süre boyunca yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterizedir. Üç ana diyabet türü vardır:

  • Pankreasın yeterli insülin üretememesinden kaynaklanan Tip 1 DM
  • Tip 2 DM, insülin direnci ile başlar ve daha sonra insülin eksikliğine ilerler.
  • Daha önce diyabet öyküsü olmayan hamile kadınlarda yüksek kan şekeri seviyeleri geliştiğinde ortaya çıkan gebelik diyabeti

Diyabetin belirtileri arasında kilo kaybı, artan idrara çıkma, artan susuzluk ve artan açlık sayılabilir. Tip 1 normalde oldukça hızlı gelişirken, tip 2 daha yavaş gelişir.

Diyabet tedavisi

Diyabet, kan şekeri seviyelerini mümkün olduğunca normale yakın tutarak yönetilebilir. Bunu başarmak için bazı önlemler, normal vücut ağırlığını korumak, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir diyet yapmaktır. Bu yaşam tarzı değişiklikleri , tip 2 diyabet gelişimini bile önleyebilir .

Yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra, diyabet tedavisinde ilaçlar kullanılabilir. Anti-diyabetik ilaçlar kan şekeri seviyelerini azaltabilir. Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (ACEI’ler) kan basıncını düşürebilir. Obezite ve tip 2 diyabet hastaları kilo verme ameliyatından fayda görebilir.

Diyabet komplikasyonları

Diyabet, birçoğunun gelişmesi birkaç yıl sürebilen çeşitli sağlık komplikasyonlarına neden olabilir. Diyabetin önemli bir komplikasyonu, yüksek tansiyondan kaynaklanan kan damarlarının zarar görmesidir. Bu şekilde diyabet, kardiyovasküler hastalık ve felç riskini iki katına çıkarır. Diyabet ayrıca gözleri, böbrekleri ve sinirleri besleyen küçük kan damarlarına da zarar verir.

Yara nasıl iyileşir?

Bir yaranın iyileşmesi çok karmaşıktır. Yara bölgesindeki birçok hücre tipinin yanı sıra yara bölgesine göç eden hücreleri içerir. Bir yaranın iyileşmesi 4 aşamada gerçekleşir:

  • Kanın pıhtılaşması
  • Enflamasyon
  • doku büyümesi
  • Doku yeniden şekillenmesi

Kanın pıhtılaşması

Bu adım, bir yaralanmanın ardından çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kandaki trombositler yaralanmanın babasına yapışmaya başlar. Trombositler aktive olur ve amorf hale gelir, bu pıhtılaşmaya daha uygundur; ayrıca pıhtılaşmayı teşvik eden kimyasallar salgılarlar. Plazma proteini fibrinojen, lifli bir protein olan fibrin oluşturmak için sonuç olarak aktive edilir; fibrin, trombositleri ve diğer hücreleri kanda tutmak için bir ağ oluşturur. Artık bir pıhtı oluşmuştur.

Enflamasyon

Bu adım, hasarlı ve ölü hücrelerin yanı sıra bakteri gibi patojenlerin temizlenmesini içerir. Bu, fagositoz yoluyla belirli beyaz kan hücreleri tarafından yapılır. Trombosit kaynaklı büyüme faktörleri de yaraya salınır ve bir sonraki adımda hücrelerin göçüne ve bölünmesine neden olur.

Doku büyümesi

Bu adım, yeni kan damarlarının (anjiyogenez) üretimi ile başlar. Kolajen ayrıca yara bölgesinde birikir, granülasyon dokuları oluşur ve yeni hücre dışı matris büyür. Epitelizasyon dermiste daha fazla epitel hücresi oluşturur ve bunlar epidermise göç eder. Son olarak, yara, kenarlar arasındaki boşluğu kapatmaya başlamak için kasılır.

Doku tadilatı

Bu son adım sırasında, kolajen gerilim hatları boyunca yeniden hizalanır ve artık ihtiyaç duyulmayan hücreler apoptoz yoluyla çıkarılır.

Diyabetin yara iyileşmesi üzerindeki etkisi

Yukarıda bahsedildiği gibi, anjiyogenez yaraların iyileşmesi için anahtardır. Diyabet, anjiyogenezde azalmaya yol açarak yara kapanmasını geciktirerek iyileşmeyen yaralar gibi yaygın bir duruma neden olabilir. Diyabet ayrıca makrofajların proinflamatuar bir fenotipten pro-onarıcı bir fenotipe geçme yeteneğini de değiştirir, bu da diyabetik yaralardaki inflamatuar profili arttırır. Anjiyogenez ile ilişkili mRNA ve vasküler endotelyal büyüme faktörünün (VEGF) ekspresyonu diyabetik yaralarda büyük ölçüde azalır ve oluşan anjiyogenez miktarını daha da azaltır.

Trombosit kaynaklı büyüme faktörü (PDGF), kılcal olgunlaşmayı teşvik eder. Diyabetik yaralarda PDGF seviyeleri de azalır. Diyabetik bir durum ayrıca kemik iliğinden endotel progenitör hücre popülasyonunun azalmasına yol açar. Bu diyabetik dokulardaki damarları azaltacak ve yara iyileşmesini etkileyecektir.

Yara iyileşmesinde gecikmeye önemli bir katkıda bulunan anjiyogenezin bozulması

Yara iyileşme süreci çok karmaşıktır ve birçok adımdan oluşur. Anjiyogenez, bir yaranın iyileşmesine önemli bir katkıda bulunur. Diyabet, yara iyileşmesini birçok yönden bozar, ancak anjiyogenez üzerindeki etkisi, diyabetik hastalarda görülen gecikmiş yara iyileşmesine önemli bir katkıda bulunur.

Diyabet ve yara iyileşmesinde yer alan süreçleri nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek, gelecekte yaraları olan diyabetik hastaların daha iyi tedavi edilmesini sağlayacaktır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir