Dijital Göz Yorgunluğunu Önlemenin 5 Yolu

Her gün bilgisayara, tablete, telefona veya televizyona bakarak ne kadar zaman harcıyorsunuz? İster tüm gün işte bilgisayar kullanın, ister kişisel zamanınızı sosyal medyayı takip ederek geçirin, bu çok fazla saat demektir. 

Haber Merkezi / Bütün gün ekranlara bakmak muhtemelen görüşünüzü kalıcı olarak etkilemez, ancak dijital göz yorgunluğu sendromu adı verilen ve giderek yaygınlaşan bir soruna yol açabilir. Dijital göz yorgunluğu, kuru gözler, bulanık görme, baş, boyun veya omuz ağrısı gibi bir dizi semptomu içerir.

Ekran süresi günlük hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır, ancak gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz bir çok şey vardır. Haber Kaos ekibi olarak sizler için araştırdık…

1. Çalışma alanınızı yeniden yapılandırın

Çalışma alanınızda yapacağınız yeniden yapılandırmanın amacı, üretkenliği ve konforu artırmaktır. Vücudunuzun üst bölümünü destekleyen ve boynunuz nötr bir pozisyonda dik oturmanızı teşvik edecek bir masa ve sandalyesi tercih edin.

Masaüstü monitörünüzü yaklaşık bir kol mesafesi uzaklıkta ve göz hizanızda veya göz hizanıza yakın olacak şekilde ayarlayın. Hangi tür ekran kullanıyor olursanız olun, gözlerinizi ve boynunuzu zorlamamak için ekranın kafanızla aynı hizada olduğundan emin olun. Maksimum rahatlık için ekran doğrudan yüzünüzün hizasında veya göz hizasının biraz altında olmalıdır.

2. Işıkları ayarlayın

Kullandığınız cihazın yaydığı ışık, ekrandaki parlama ve etrafınızdaki ışık seviyesi gözlerinizin üzerindeki yükü artırabilir. Dijital göz yorgunluğunu önlemek için cihazınız ışığı odadaki en parlak ışık olmalıdır.

Ofis veya dış mekan gibi aydınlık bir ortamda iseniz cihazınızın parlaklığını artırmayı düşünün. Karanlık bir odadaysanız parlaklığı azaltın. Kullandığınız cihazın ekranını düzenli olarak temizlemek, parlamayı daha kötü hale getirebilecek toz ve lekelerin de ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

3. Daha sık göz kırpın

Ekrana bakmadığınız zamanlarda dakikada 15-20 kez göz kırpıyorsunuz ama baktığınız zaman bu sayının yarısından daha azını kırpıyorsunuz. Göz kırpma, gözlerinizin rahat etmesi için gözyaşlarını gözlerinizin yüzeyine dağıtır, ancak ekrana odaklandığımızda doğal olarak daha az göz kırparız. Bir cihaz kullanırken veya TV izlerken daha sık göz kırpma alışkanlığı edinin. 

4. Düzenli molalar verin

Daha sık göz kırpmaya çalışmanın yanı sıra, gözlerinizi dinlendirmek için gün boyunca düzenli aralar verme alışkanlığı edinin. 20-20-20 kuralını uygulamayı düşünün: her 20 dakikada bir 20 saniye uzaktaki bir şeye bakmak için 20 saniye ayırın.

Birkaç dakika bile ekrandan başka bir şeye odaklanmak, gözlerinizin üzerindeki yükü azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, ayağa kalkmak veya esnemek, kas yorgunluğu ve boyun ağrısı riskinizi azaltabilir.

5. Mavi ışığı engelleyen gözlükleri deneyin

Mavi ışık dalgaları güneş ışığında doğal olarak bulunur, ancak cihazlar ayrıca yüksek düzeyde mavi ışık yayar. Yapay mavi ışığa uzun süre maruz kalmak göz yorgunluğuna katkıda bulunabilir ve hatta geceleri uyumanızı etkileyebilir.

Bilgisayar gözlükleri veya mavi ışığı engelleyen gözlükler, aşırı mavi ışığın gözünüze ulaşmasını engeller. Bilgisayarınızı, tabletinizi, telefonunuzu kullanırken veya TV izlerken mavi ışıklı gözlük takmak dijital göz yorgunluğu belirtilerini iyileştirebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir