Değişimle Başa Çıkma Rehberi

Değişim insanlarda umut uyandırabilir, zihinsel sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir ve strese neden olarak nihayetinde fiziksel sağlığın bozulmasına neden olabilir. Bazı insanların değişimle diğerlerinden daha iyi başa çıkmasına neden olan temel faktör, farklı bilişsel stratejilerine ve değişime uyum sağlama kolaylıklarından gelir.

Haber Merkezi / Kovid 19 salgını boyunca, dünyanın dört bir yanındaki insanlar günlük yaşamlarında büyük değişikliklerle karşı karşıya kaldı. Kısıtlamalar ve virüsün yayılmasına verilen tepkiler hayatımıza önemli düzeyde belirsizlikler ekledi.

Adaptasyon, bir kişinin değişime uyum sağlaması için temel olan bir beceridir. Bir kişinin yeni ve beklenmedik durumlara esnek bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olur. Adaptasyon yoluyla, insanlar değişimle başa çıkmalarına izin veren yeni davranışları kolayca edinebilirler. Araştırmalar, az sayıda insanın değişime daha iyi uyum sağladığını göstermiştir.

Evrimsel olarak konuşursak, bir şeyin nasıl ve neden olduğunu değerlendirmek, onlara yol açan durumları önceden ele alarak gelecekteki olumsuz sonuçların ortaya çıkmasını önlemenin kilit bir stratejisidir. Ancak bu strateji, bir kişinin değişime uyum sağlamasına izin vermez ve geçmişe odaklanır ve değişimi kolaylaştırmak için optimal davranışsal ayarlamaları nasıl yapacaklarını tam olarak düşünmesine izin vermez.

Daha önce, bu geriye bakma stratejisinin tüm insanlarda doğuştan olduğu varsayılırdı. Şimdi, araştırmalar, değişim karşısında insanların üçte birinin, değişime daha başarılı bir şekilde uyum sağlamalarına izin veren bir strateji kullanarak farklı davranacağını göstermiştir.

1970’lerde, araştırmacılar Maddi ve Horn, Ma Bell telefon şirketinde çalışan personeli araştırmaya başladı. Bilim insanları, insanların büyük yaşam değişikliğine nasıl tepki verdiğini keşfetmekle ilgileniyorlardı. 

Yıllar boyunca, çalışanlardan çok sayıda veri topladılar, altıncı yılda Ma Bell şirketinde işlerin iyi gitmemesi sebebiyle çalışanların yarısı işini kaybetti. Bilim insanları, altı yıl boyunca işlerini kaybedenler ve işten çıkarılanlar da dahil olmak üzere tüm grubu incelemeye devam ettiler.

İşlerini korusunlar ya da kaybetsinler, çoğu insanın değişime kötü tepki verdiğini buldular. Ekip, kanser, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların yanı sıra boşanma, alkolizm, uyuşturucu bağımlılığı ve kumarda artış kaydetti. Ancak, her iki gruptaki insanların üçte biri farklı tepki gösterdi ve bu değişimi başarıyla kişisel başarıya dönüştürdü. 

Bu üçte birlik kesimde işini sürdürenler, yükselmeye devam etti ve işini kaybedenler yeni işlerinde başarılı oldular. Bu üçüncü ve değişimden zarar gören çoğunluk arasındaki fark, uyarlanabilir üçüncünün “varoluşsal cesaret” göstermesi ve geriye değil ileriye bakmasıdır. İnsanlar değişmek için cevaplar aramaya hazırdır, ancak herkes aynı yere bakmaz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir