Ciguatera Balık Zehirlenmesi Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Ciguatera balık zehirlenmesi, bazı kontamine tropikal ve subtropikal balıkların yenmesi nedeniyle ortaya çıkan nadir bir hastalıktır. Bu kontamine balıklarda yüksek seviyelerde bulunan toksin (siguatoksin) yutulduğunda sindirim, kas ve/veya nörolojik sistemleri etkileyebilir. 

Haber Merkezi / Ciguatera balık zehirlenmesinin nedeni olarak 400’den fazla farklı balık türü gösterilmiştir, bunların birçoğu yenilebilir olarak kabul edilir (örn. levrek, levrek ve levrek). Bu balıklar tipik olarak tropikal veya subtropikal bölgelerde alçak kıyı bölgelerinde veya mercan resiflerinde yaşar.

Akut ciguatera balık zehirlenmesinin semptomları, kontamine balıkları yedikten 30 dakika sonra başlayabilir. İlk semptomlar dudaklarda, dilde, ellerde ve/veya ayaklarda kaşıntı, karıncalanma ve uyuşmayı içerebilir. İlk altı ila 17 saat içindeki diğer semptomlar karın krampları, mide bulantısı, kusma, ishal ve/veya kırmızı deri döküntüsüdür (kaşıntı). Titreme, sıcak ve soğuğun tersine dönmesi, genel halsizlik, huzursuzluk, baş dönmesi, hırıltı, bulanık görme, ışığa karşı anormal hassasiyet (fotofobi), kas ağrıları (kas ağrıları) ve/veya eklem ağrıları (artraljiler) de gelişebilir.

Ciguatera balık zehirlenmesinin akut semptomları genellikle birkaç gün içinde kaybolur. Ancak nörolojik semptomlar birkaç ay devam edebilir. Etkilenen bazı kişiler, oturur pozisyondan ayağa kalktıklarında anormal derecede düşük kan basıncı yaşarlar (ortostatik hipotansiyon). Şiddetli vakalarda, nefes alma güçlüklerine (nefes darlığı) ve kas felcine doğru hızlı bir ilerleme olabilir. Bu ciddi vakalarda 24 saat içinde yaşamı tehdit eden komplikasyonlar (örn. anormal derecede yavaş kalp atışı, solunum durması, konvülsiyonlar veya koma) meydana gelebilir.

Ciguatera balık zehirlenmesine, yılın belirli zamanlarında tropikal veya subtropikal balıklarda bulunan bir toksin (ciguatoksin) neden olur. Ciguatera balık zehirlenmesinden sorumlu olan toksinin kaynağı, tipik olarak alçak tropikal kıyı bölgelerinde ve mercan resiflerinde yaşayan bir deniz organizmasında (dinoflagellate Gamabierdiscustoxicus) yüksek seviyelerde bulunur. Yerel balıklar bu organizma ile beslendikçe, toksin vücutlarında birikir ve insanlar balığı tükettiğinde sonuçta ciguatera balık zehirlenmesine neden olur.

Bilinen hiçbir pişirme yöntemi, kontamine balıklardaki ciguatoksini yok edemez. Bir balıkta toksinin birden fazla formunun bulunması mümkündür.

Ciguatera balık zehirlenmesinin tedavisi genellikle tüm mide içeriğinin hemen dışarı pompalanmasıdır (gastrik lavaj). Eğer bu tedavi mevcut değilse, o zaman ipecac şurubu verilerek kusturulmalıdır. Kalıcı mide bulantısı ve kusma, dehidratasyonu önlemek için intravenöz sıvı uygulamasıyla tedavi edilmelidir. Şok, konvülsiyonlar veya solunum yetmezliği meydana gelirse, derhal uygun tıbbi önlemler alınmalıdır. Şoku tedavi etmek için dekstran (bir polisakarit ilaç), Normal İnsan Serum Albümini veya kan transfüzyonu gerekebilir. Meperidin ayrıca ağrı için reçete edilebilir. Diğer tedavi semptomatik ve destekleyicidir.

Endemik bölgelere seyahat edenler, ciguatera balık zehirlenmesine yakalanma riski konusunda uyarılmalıdır. Gezginler, normalde endemik bölgelerde yaşayan insanlarla aynı görece risk altında olduğundan, barakuda yememeleri konusunda uyarılmalı ve orfoz ve kırlangıç ​​gibi diğer balıkları düşünürken dikkatli olmalıdırlar.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir