Chiari Frommel Sendromu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Chiari Frommel Sendromu, yakın zamanda doğum yapmış (doğum sonrası) kadınları etkileyen ve anne sütünün aşırı üretimi (galaktore), yumurtlama eksikliği (anovulasyon) ve düzenli adet dönemlerinin olmaması ile karakterize nadir bir endokrin bozukluktur.

Haber Merkezi / Chiari Frommel Sendromu, anne sütünün anormal üretimi (galaktore) ve doğumdan sonra 6 aydan uzun süre düzenli adet dönemlerinin (amenore) ve yumurtlamanın (anovülatör) olmaması ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır.

Belirtiler, anne bebeği emzirmediği halde ortaya çıkar. Chiari Frommel Sendromunun başlangıcından önceki gebelik genellikle normaldir ve doğum ve ilk emzirme sorunsuzdur. Ancak normal adet dönemleri ve yumurtlama devam etmez ve meme uçlarından bazen yıllarca sürebilen inatçı akıntılar meydana gelir. Diğer semptomlar arasında duygusal sıkıntı, kaygı, baş ağrısı, sırt ağrısı, karın ağrısı, görme bozukluğu ve bazen obezite sayılabilir.

Chiari Frommel Sendromunun kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak hipotalamus ve/veya hipofiz bezlerinin anormalliği ile ilişkili olabilir. Bazı araştırmalar, gebelikle ilişkili hormonlar (örneğin, bir emzirme uyarıcısı olan prolaktin) tarafından uyarılan hipofiz bezinin mikroskobik tümörlerinin (mikroadenomlar) sorumlu olduğunu düşündürmektedir.

Bu tür mikrotümörler büyüdüklerinde, görüntüleme teknikleriyle (CT taraması veya MRI) tespit edilebilirler. Etkilenen kadınların yaklaşık yüzde 50’si sonunda aylar veya yıllar içinde normal adet görmeye devam eder.

Chiari Frommel Sendromu ile ilişkili hipofiz ve hipotalamus bezi arasındaki anormal hormonal ilişkinin nedeni bilinmemektedir. Bazı çalışmalar, hipotalamusun mikroskobik lezyonlarının da Chiari-Frommel Sendromuna neden olabileceğini düşündürmektedir.

Chiari Frommel Sendromlu bazı kadınların kanlarında anormal derecede yüksek prolaktin seviyeleri olabilir. Diğer kadınların prolaktin seviyeleri normaldir. Ek laboratuvar bulguları, idrarda anormal derecede düşük östrojen ve diğer hormonları (gonadotropinler) içerebilir.

İlaç bromokriptin, prolaktin düzeylerini düşürmeye yardımcı olmak için reçete edilebilir. Bu seviyeler düştüğünde, normal adet dönemleriyle birlikte normal yumurtlama döngüleri geri yüklenebilir.

Semptomlar uzun süre devam ederse, etkilenen bireyler hipofiz tümörü varlığı açısından izlenmelidir (CT taraması veya MRI). Bir tümör keşfedilirse, çok küçükse tedavisi zor olabilir. Daha büyük tümörler cerrahi olarak çıkarılabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir