Cevizin Sağlığa Faydaları

Ceviz de dahil olmak üzere ağaç kuruyemişleri besin açısından yoğundur ve doymamış yağlar açısından zengindir. Epidemiyolojik araştırmalar, bu tür kuruyemişlerin tüketiminin çeşitli faydalı sağlık sonuçlarıyla ilişkili olduğunu bulmuştur.

Haber Merkezi / Araştırmalar, doymuş yağ oranı düşük bir diyetle birlikte ceviz tüketmenin kardiyovasküler hastalık (CVD) geliştirme olasılığını azaltabileceğini bulmuştur. Benzer araştırmalar, ceviz tüketiminin strese maruz kalmaya ve dinlenmeye tepki olarak kan basıncını düşürebileceğini göstermiştir.

Beslenmelerinde ceviz ve ceviz yağı tüketenler, istirahatte ve strese maruz kaldıklarında kan basıncının düştüğünü gösterdi. Buna dayanarak ceviz içeren diyetlerin vücudumuzun stresle daha iyi başa çıkmasına yardımcı olabileceği tartışılmaktadır.

Ceviz ve meme kanseri

Ceviz tüketimi, meme kanseri büyümesinin baskılanmasıyla ilişkilendirilmiştir. Spesifik olarak, iki hafta boyunca günde iki ons ceviz tüketenler, doğrulanmış meme kanseri olanlarda büyük ölçüde değişmiş tümör gen ekspresyonu gösterdi.

Klinik araştırmanın bir parçası olarak, meme kanserli kadınların müdahale öncesi ve müdahale sonrası kitlelerinin biyopsileri yapıldı. Ceviz tüketiminden sonra sonuçlar 456 genin ifadesinin değiştiğini gösterdi. Bu çalışma, ceviz yemenin kanserli tümörlerin büyüme hızını yavaşlattığını ve farelerde meme tümörlerinin başlangıcını azalttığını gösteren benzer araştırmalara dayanıyordu.

Ceviz ve şeker hastalığı

Epidemiyolojik bir çalışma, ceviz tüketenlerin, tüketmeyenlere kıyasla tip 2 diyabet geliştirme riskinin yaklaşık yarısına sahip olduğunu bulmuştur. Çalışma, günlük ortalama ceviz alımının 1.5 yemek kaşığı olduğunu bildirdi. Bununla birlikte, günlük ceviz tüketiminin iki kat artması, vücut kitle indeksi, cinsiyet, yaş, ırk veya aktivite düzeylerinden bağımsız olarak tip 2 diyabet prevalansının %47 daha düşük olmasıyla bağlantılıydı .

Araştırma ayrıca ceviz gibi kuruyemiş tüketiminin kalp sağlığını ve genel bilişsel işlevi iyileştirmek için faydalı olabileceğini göstermiştir.

Ceviz ve bilişsel işlev

Cevizin mikro besinler, fitosteroller, linoleik asit ve polifenolikler bileşimi, gelişmiş bilişsel işlev ile ilişkilidir. Spesifik olarak, cevizlerin diyet takviyesinin hayvanlarda motor işlevi, hafızayı ve bilişi iyileştirdiği bulunmuştur. İnsanlarda, genel kuruyemiş ve ceviz alımının arttırılmasının yaşlı erişkinlerde bilişi iyileştirdiği gösterilmiştir.

Anti-inflamatuar özellikler

Kuruyemişlerin yüksek konsantrasyonda fenolik bileşiklere sahip olmaları nedeniyle anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu öne sürülmektedir. Bununla birlikte, özellikle ceviz, diğer ağaç kabuklu yemişlerine kıyasla daha fazla anti-inflamatuar olarak kabul edilir.

Cevizin besleyici faydaları

Ceviz, omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra ons başına yaklaşık 13 gram çoklu doymamış yağ kaynağı olarak kabul edilir. Özellikle omega-3 yağ asitleri içeren diyetler, düşük yoğunluklu lipoproteinlerin azalmasıyla ilişkilidir. Ek olarak, ceviz zengin bir antioksidan ve lif kaynağıdır.

Önerilen faydalarına rağmen, araştırmacılar genel kuruyemiş tüketimi ile ilgili sorunlar önermektedir. Fındık alımının kilo alımı veya kilo kaybı ile ilişkili olup olmadığı konusunda çelişkili çalışmalar vardır. Kuruyemişler kalori ve yağ bakımından yüksektir, bu nedenle diyete eklendiğinde diğer yağ ve kalori kaynaklarının yerini almalıdırlar.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir