Hamilelikte Kuruyemiş Tüketiminin Faydaları

Hamileliğin erken döneminde kuruyemiş yemek, çocuğun nöropsikolojik gelişimini iyileştirebilir. Hamileliğin ilk üç ayında, anneleri haftada ortalama 74 gram kuruyemiş yiyen çocukların, anneleri yemeyen yaşıtlarına göre daha iyi IQ, hafıza ve dikkat/konsantrasyona sahip oldukları bulunmuştur.

Haber Merkezi / Badem, ceviz, çam fıstığı, yer fıstığı ve fındık gibi kuruyemişler sağlık açısından pek çok fayda sağlar. Kuruyemişler, hipertansiyon, diyabet ve oksidatif stres dahil olmak üzere birçok hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan çoklu doymamış yağ asitleri ve diğer sağlıklı besinler (lifler, E vitamini, bitki sterolleri ve L-arginin) ile doludur. Ayrıca, günlük kuruyemiş tüketimi yaşlı insanlarda daha az bilişsel gerileme ile ilişkilidir.

Genel olarak kuruyemişler folik asitler ve nöral gelişim için çok önemli olan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri gibi yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağ asitleri, vücudumuz onları sentezleyemediği için sadece beslenmemizden elde edilebilir ve bu nedenle esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılır.

Omega-3 yağ asidi gereksinimleri, gebe olmayan kadınlara göre gebe kadınlarda artar. Bazı araştırmalar, bu yağ asitlerinin yenidoğanların doğum ağırlığının yanı sıra gebelik zamanlamasında da önemli bir rol oynadığını göstermektedir.

Hamilelik sırasında bir avuç fındık yemek, bu bileşenlerin fetal beynin ön kısmında birikmesine neden olarak hafıza ve diğer bilişsel işlevlerde iyileşmeye yol açabilir. Araştırmalara göre, erken hamilelik döneminde fındık tüketimi, bir çocuğun motor ve bilişsel gelişimi için uzun vadeli faydalar sağlar.

Bununla birlikte, daha yeni araştırmalar, hamilelik sırasında fıstık tüketimi ile bebeklerde fıstık alerjisi gelişimi arasında bağlantı kurmak için yeterli kanıt göstermemektedir. Bu nedenle NHS tavsiyesini değiştirdi ve şimdi hamile kadınları alerjisi olmadıkça veya doktorları tavsiye etmedikçe fıstık veya fıstık ezmesi yemeye teşvik ediyor.

Araştırmalar ayrıca hamileliğin erken evrelerinde kuruyemiş tüketiminin daha iyi çocuk gelişimi ile ilişkili olduğunu, ancak hamileliğin üçüncü trimesterinde kuruyemiş yemenin çocuğun nöropsikolojik gelişiminde önemli bir iyileşmeye neden olmadığını gösteriyor.

Bunun nedeni, eksojen ve endojen faktörlerin fetal gelişim üzerindeki etkilerinin gebelik dönemi boyunca farklılık göstermesi ve annenin beslenme durumunun etkilerinin erken gebelik döneminde daha belirgin olması olabilir.

Fındık, bir çocuğun nöropsikolojik işlevlerini geliştirmeye nasıl yardımcı olur?

Folik asit, bu B vitamini nöral tüpü oluşturmaya yardımcı olduğu için özellikle hamileliğin erken döneminde önemlidir. Folik asit eksikliği beyinde ve omurgada ciddi doğum kusurlarına (anensefali ve spina bifida gibi) yol açabilir. Üreme çağındaki her kadın, olumsuz gebelik sonuçlarından kaçınmak için günde 400 mikrogram folik asit tüketmelidir.

Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) tüketimi, fetal beyin, retina ve bağışıklık sisteminin yapısal ve fonksiyonel gelişimi için çok önemli bir bileşen olduğu için hamilelik sırasında da önemlidir.

Bilimsel kanıtlara göre, çoklu doymamış yağ asitleri, gen ekspresyonunun düzenlenmesi , hücre zarı bileşiminin korunması ve zar kanallarının ve proteinlerin modülasyonu dahil olmak üzere bir dizi fizyolojik işlevle ilişkilidir. Ayrıca, özellikle hamilelik sırasında faydalı olan anti-inflamatuar etkilere sahiptirler.

Önerilen günlük yeterli omega-3 yağ asitleri alımı, hamile ve emziren kadınlarda sırasıyla 1.4 g ve 1.3 g’dır. Bu, çocuklarda davranış, dikkat, konsantrasyon, hafıza ve öğrenme yeteneklerini geliştirmek için gereklidir. Düşük bir fetal beyin omega-3 seviyesi, bilişsel eksikliklere ve anksiyete, depresyon ve saldırganlık gibi davranış bozukluklarına yol açabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir