Bursa: Başçı İbrahim Paşa Camii

Başçı İbrahim Paşa Camii; Bursa’nın Osmangazi İlçesi, İbrahimpaşa Mahallesi, Maksem Caddesi, Başcı İbrahim Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Maskem semtinde, Başçı İbrahim Sokağında bulunan cami, fatih devri eseridir. Başçı İbrahim tarafından yaptırılmış olup, vakfiyesinin aslı Topkapı Sarayının arşivindedir. Cami zamanla harap olmuş, 1854 depreminde sonra ve 1891 yıllarında onarım görmüştür.

Bir ara depo olarak kullanılan yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumunun ortaklaşa onarım sonucu 1960 yılında ibadete açılmıştır. Kare planlı olan asıl ibadet mekanı prizmatik üçgenlerin (badem) meydana getirdiği bir kuşak üzerine oturan, üstten kurşunla kaplı kubbe ile örtülüdür.

Ana mekan 10.00 x 9.95 metre iç ölçülerinde olup, ortası boğumlu prizmatik üçgenlerden oluşan bir kuşak üzerine oturan, dıştan sekizgen kasnaklı bir kubbe örtmektedir. Kasnakta üç pencere, altta sekiz, üstte altı adet pencerelerle içerinin aydınlığı sağlanmıştır. Alt sıralardaki pencerelerden altı tanesi genişletilerek şekilleri bozulmuştur. Güneydeki iki pencerenin ahşap kapakları orijinaldir.

Son cemaat yerinde girişi bulunan minare caminin batı köşesindedir. Sekizgen kaideli silindirik gövde tuğladandır. Şerefe, altı sıra kirpi saçak dizilidir. Petek, külah ve şerefe, onarım sırasında yenilenmiştir. Avlu ortasında bulunan sekiz kenarlı şadırvan da yenidir. Başçı İbrahim Cami ile Hamamı arasında ve güney duvarı arkasında birçok mezarlar yer alır. Güneydoğusunda 1481 yılında ölen Başçı İbrahim Bey’in mezarı bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir