Birleşmiş Milletler’den S. Arabistan’a ‘İdam Cezası’ Çağrısı

Birleşmiş Milletler’in (BM) atadığı bağımsız insan hakları uzmanları Suudi Arabistan’a çağrıda bulunarak 14 yaşındayken “hırsızlık ve cinayet” suçlaması ile tutuklanan ve idam cezasına çarptırılan Abdullah al-Howaiti’nin tahliye edilmesini ve idam cezasının bozulmasını talep etti.

Al-Howaiti’nin çocukken işlediği iddia edilen suçlar sebebiyle idam cezasına çarptırıldığını ifade eden BM, Mayıs 2017’de tutuklanan çocuğun suç sırasında başka yerde olduğunu kanıtlamasına rağmen işkence ile kötü muamele altında alınan suç itirafına dayanarak mahkum edildiğini söyledi.

UN News’ün aktardığına göre, Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi al-Howaiti’nin ilk mahkumiyet kararını bozduktan sonra yeniden yargılama yapılmış ve al-Howaiti tekrar idam cezasına çarptırılmıştı.

2 Mayıs tarihli ikinci karara atıfta bulunan uzmanlar, istinaf mahkemesinin cezayı onaması durumunda idam edilebileceğini söyledi:

Suudi Arabistanlı yetkililere, işkencenin söz konusu olduğuna ilişkin makul gerekçeler olduğu yerlerde hızlı ve tarafsız soruşturma yürütme ve işkence ile baskı altında elde edilmiş kanıtları adli işlemlerden hariç tutma zorunlulukları olduğunu hatırlatıyoruz.

İdam cezasını kaldırma çağrısı

Abdullah al-Howaiti’nin aldığı ikinci idam cezası bağlamında Suudi Arabistan hükümetine ve ilgili yetkililere seslenen BM uzmanları ayrıca çocuklara verilen idam cezasını kaldırma çağrısında bulundu.

Uzmanlar, çocuklara yönelik idam cezasının uluslararası hukuka göre kesinlikle yasak olduğunu hatırlattı.

Suudi Arabistan’da idam cezası

Uluslararası Af Örgütü’nün 24 Mayıs’ta açıkladığı “2021’de Ölüm Cezaları ve İnfazlar” raporu, İran ve Suudi Arabistan’da infazlardaki sert artışla birlikte devlet eliyle öldürmelerin sayısının arttığını ortaya koymuştu.

Buna göre, Suudi Arabistan infaz sayısını bir yılda iki katından fazla artırdı; Mart 2021’de tek bir günde 81 kişinin ölüm cezası infaz edildi. Rapor ayrıca ülke ile ilgili şu veriyi paylaşmıştı:

“Suudi Arabistan’ın oldukça kusurlu yargı sisteminin mağdurları arasında, şiddet içeren hükümet karşıtı protestolara katılmakla suçlanan Şii azınlığa mensup Suudi Arabistanlı genç Mustafa El Derviş de vardı. Derviş, işkence altında elde edilen ‘itiraflara’ dayanan ve hiçbir şekilde adil olmayan bir yargılamanın ardından 15 Haziran’da infaz edildi.”

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir