Birleşmiş Milletler, Hastane Saldırısı İçin Uluslararası Soruşturma İstedi

Birleşmiş Milletler (BM), geçtiğimiz çarşamba günü İsrail tarafından düzenlenen ve 471 kişi hayatını kaybettiği hastane saldırısı için uluslararası uzmanlardan oluşan bir heyetin inceleme yapmasını istedi.

Haber Merkezi / Öte yandan Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra gazetecilere yaptığı açıklamada şu ana kadar İsrail saldırıları nedeniyle bin 661’i çocuk olmak üzere 4 bin 137 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. 13 bin 260 kişi yaralanırken 4 binden fazla kişiden ise haber alınamıyor.

Yedi büyük hastane ve 21 sağlık merkezinin şu anda kullanılamadığını belirten Kudra 46 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini 23 ambulansında tamamen imha edildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Gazze Şeridi’nde düzenlenen ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin bağımsız, uluslararası uzmanlardan oluşan bir heyetin inceleme yapmasını istedi.

“Hastaneye saldırı kabul edilemez” diyen BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, uluslararası katılımla bir araştırmanın gerekli olduğunu vurguladı. Sözcü, BM görevlilerinin de olay yerinde delil toplamaya çalıştığını, ancak devam eden bombardıman ve yakıt eksikliğinin çalışmaları zorlaştırdığını söyledi.

Sözcü Ravina Shamdasani, İsrail’in devam eden ağır bombardımanı ve militan Filistinli grupların da füze saldırıları nedeniyle endişeli olduğunu belirterek çatışmaların Batı Şeria’ya sıçrama tehlikesine de dikkat çekti. İşgal altındaki Batı Şeria’da insan haklarındaki durumun hızla kötüleştiğini gözlemlediklerini kaydeden sözcü, bölgede “hukuku aykırı ölümcül şiddetin” arttığını ifade etti.

“Gazze’ye insani yardım sevkiyatı kısa süre içerisinde başlayacak”

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyoon Ofisi, çatışmadaki tüm taraflarla görüşmelerin ileri aşamaya geldiğini ve Gazze’ye insani yardım sevkiyatının kısa süre içerisinde başlayacağını duyurdu.

BM sözcüsü Jens Laerke “Tarafların yöntemler konusunda uzlaşma noktasına yaklaştığı ve ilk teslimatların yarın ya da ertesi gün başlayacağı haberleri ümit verici,” ifadelerini kullandı.

Mısır’da Refah sınır kapısını ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yardım tırlarının İsrail’in kuşatmasından mağdur olankar için “ölüm kalım meselesi” olduğunu söyledi.

Guterres yardım tırlarının Filistin topraklarına geçişine izin verilmesi çağrısında bulunmak üzere ziyaret ettiği Refah sınır kapısında ” su, yakıt, ilaç ve gıdayla” yüklü çok sayıda yardım tırı gördüğünü belirtti ve bunların Gazze’deki birçok insan için “can simidi” öneminde olduğunu vurguladı.

BM, Refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye ilk yardım teslimatının “ertesi gün içinde” gerçekleşmesinin beklendiğini açıklamıştı.

“600 bin insan temiz susuz bırakıldı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in 11 Ekim’de Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz sudan yoksun bıraktığını duyurdu. HRW’nin, X sosyal platform hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukasıyla Filistinli çocukları ve diğer sivilleri büyük bir risk altında bıraktığı kaydedildi.

İsrail’in 11 Ekim’de Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz sudan yoksun bıraktığı aktarılan açıklamada, su, yakıt ve elektrik girişine izin vermemenin insanların hayatlarını tehlikeye attığı ifade edildi. Açıklamada, İsrail’in hukuksuz Gazze ablukasının çocuklar için ölümcül olduğu kaydedildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir