Bingöl: Topraklık Kilisesi

Topraklık Kilisesi; Bingöl’ün Kiğı İlçesi Topraklık Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köy dolmuşları ile ulaşım mümkündür. 

Topraklık köyünün üst bitiminde, köye hâkim bir noktada bulunan kilise, ilk bakışta iki ayrı yapı gibi görünmektedir. 1800’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Batı yönde çiçek ve bitki motifleriyle süslü, bej renkte mermerden dışa taşkın anıtsal tek bir giriş kapısı vardır. Kapı üzerinde kabartma olarak yapılmış bir kuş motifi vardır.

Kapının üstünde simetrik olarak yerleştirilmiş üç adet pencere açıklığı vardır. İç kısımda uzun duvarlarda üç adet, köşelerde birer paye üzerine oturtulmuş sağır (yalancı) kemerler görülmektedir. Tonoz kilise tavanı bu payeler üzerine oturmaktadır. Toprak olan üst tonoz örtünün büyük kısmı çökmüştür.

Kilisenin ön cephesi düzgün kesme taştandır, ön cephede işçilik göze çarpmaktadır. Diğer cepheler moloz taştandır. Anıtsal kapı çerçevesi, payeler, kemerler ve apsis çevresi düzgün ve yer yer de kırmızı renkli kesme taştan yapılmıştır. Güneydeki yapı ana giriş yeridir.

Yandaki, kiliseye bitişik yapının her yönü kapalı olup girişi kilise içinden sağlanmıştır. Bu bölümde de üç payeye oturmuş ikişer sağır kemer ve tavanın ortasında tonozu ortalayan ana kemer bulunmaktadır. Kiğı barajı altında kalmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir