Bilek Ağrısı Nedir? Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Bileğiniz, elinizi ve önkolunuzu birbirine bağlayan bir eklemdir. Bilek ekleminiz, elinizi ve bileğinizi bükmenize, düzeltmenize ve döndürmenize yardımcı olan birçok küçük kemikten oluşur. Tedavi edilebilir birçok sorun bileklerde ve ellerde ağrı, uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilir.

Haber Merkezi / Karpal tünel sendromu ağrıya, uyuşmaya ve güçsüzlüğe neden olurken, romatoid artrit, gut ve diğer artrit türleri bileklerin hassaslaşmasına ve şişmesine neden olabilir. Ateller, ağrı kesiciler ve dinlenme bilek ağrısını hafifletebilir. Kronik ağrınız varsa, ameliyat olmanız gerekebilir.

Bilek ağrısına ne sebep olur?

Karpal tünel sendromu: Bu yaygın el sorundur, el ve bilekte ağrı, uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlüğe neden olur. Karpal tünel sendromu, tekrarlayan hareketlerden veya aşırı kilodan kaynaklanan şişkinliğin, median siniri, kanalı içinde sıkıştırdığında ortaya çıkan basınç fenomenidir. Bu sinir bileğinizden geçerek elinizde his ve hareket sağlar.

Tendinit: Bileğinizin ve parmaklarınızın hareketini sağlamak için birçok tendon bileğinizden geçer. Tahriş olurlarsa, bu tendonlar şişebilir, hareketle ağrıya veya şiddetli spontan yırtılmaya neden olabilir.

Ganglion kistleri: Ganglion kisti, bilek eklemlerinde ve tendonlarında oluşan kanserli olmayan (iyi huylu), sıvı dolu bir yumrudur. Büyük bir kist bileğinizdeki sinirlere baskı yaparak uyuşukluğa, karıncalanmaya ve donuk bir ağrıya neden olabilir. Durum tehlikeli veya zarar verici değildir ancak rahatsızlığa neden olabilir.

Gut: Bir tür artrit, gut eklemleri alevlendirerek ağrılı, hassas ve şişkin hale getirir. Gut, kan dolaşımınızda çok fazla ürik asit (gıda sindiriminden kaynaklanan atık bir ürün) biriktiğinde ortaya çıkar. Fazla asit, eklemlerinizde ve yumuşak dokunuzda küçük, ağrılı kristallerin oluşmasına neden olur.

Osteoartrit: Bu artrit formu, kemiklerin uçlarını kaplayan bağ dokusu olan kıkırdak yıprandığında gelişir. Osteoartritte kemik kemiğe sürtünerek ağrıya, şişmeye ve sertliğe neden olur.

Psoriatik artrit: Kalın, pullu cilt lekelerine neden olan bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı olan kişilerde psoriatik artrit görülebilir. Bu artrit bilek ağrısına, hassasiyete ve şişmeye neden olur. Sertliğe ve hareket açıklığının azalmasına neden olabilir.

Romatoid artrit: Romatoid artrit (RA), genellikle el ve bileklerdeki küçük eklemlerde başlayan başka bir otoimmün hastalıktır. Genellikle her iki eli veya bileği etkiler. Bileklerinde romatoid artritli kişilerde eklem ağrısı, şişme ve sertlik görülebilir.

Lupus: Sistemik lupus eritematozus, vücudunuzun kendi sağlıklı dokusuna saldırmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Lupuslu kişilerde sıklıkla bilek ve ellerindeki küçük eklemlerde artrit gelişir.

Olağandışı ve nadir bilek ağrısı kaynakları:

  • Enfeksiyon
  • Tümör
  • Karpal kemiğin avasküler nekrozu (kan beslemesinin kaybı)
  • Servikal (boyun) sinir sıkışması

El bileği ağrısı nasıl tedavi edilir?

El bileği ağrısı için tedaviler nedene bağlı olarak değişir. Ciddiyetine bağlı olarak, bir kırık için koruyucu bir atele veya alçıya ihtiyacınız olabilir. Kırık stabil değilse, ameliyat gerekebilir. Alçı, atel veya atel gibi uzun süreli bir destek kullanmak burkulma, karpal tünel sendromu veya artritin neden olduğu ağrıyı hafifletebilir. Cerrahi müdahale dahili destek sağlar.

Kronik, şiddetli ağrı için doktorunuz şunları önerebilir:

  • Semptomları hafifletmek için ağızdan ve/veya enjekte edilen ilaçlar
  • Median sinir üzerindeki baskıyı azaltmak için karpal tünel ameliyatı
  • Sıkıştırılmış tendonların cerrahi olarak gevşetilmesi
  • Artritten kemik-kemiğe teması kolaylaştırmak için cerrahi. Bu, potansiyel bilek füzyonu, kemik çıkarma veya tam veya kısmi bilek değiştirme gibi hareket koruyucu prosedürleri içerebilir
  • İltihaplı dokunun çıkarılması (bilek debridmanı). Cerrahınız açık veya artroskopik (minimal invaziv) bir teknik kullanabilir

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir