Beyin Felci Risk Faktörleri Nelerdir Ve Nasıl Önlenebilir?

Beyindeki kan dolaşımı engellendiğinde veya beyindeki bir kan damarı yırtıldığında felç meydana gelir. Tıkanma veya yırtılma, kan ve oksijenin beyin dokusuna ulaşmasını engeller. Oksijen olmadan beyindeki dokular ve hücreler hasar görür ve hızla ölür, bu da çeşitli semptomlara neden olur.

Haber Merkezi / Beyin hücreleri öldüğünde, telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açarak fiziksel, bilişsel ve zihinsel bozukluklara neden olabilirler. Mümkün olan en kısa sürede, beyne yeterli kan akışının ve oksijen desteğinin yeniden sağlanması kritik öneme sahiptir.

Beyin felci risk faktörlerini anlamak, önleme açısından çok önemlidir. Bazı faktörler kontrol edilemezken, yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi müdahaleler diğerlerini önleyebilir.

Yüksek tansiyon veya hipertansiyon: Kontrolsüz hipertansiyon kan damarlarına zarar vererek felç olasılığını artırır. Yüksek tansiyon vücudun her yerindeki atardamarları etkileyerek onların daha hızlı yırtılmasına veya tıkanmasına neden olur. Beyindeki zayıflamış veya tıkanmış arterler felç riskini önemli ölçüde artırır; bu nedenle kan basıncını kontrol etmek felç riskini azaltmak için çok önemlidir.

Sigara: Sigara kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Sigara, arterlerde plak birikmesine neden olur, kanın pıhtılaşması riskini artırır, kandaki oksijeni azaltır ve kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Dünya Sağlık Örgütü’nün bir raporuna göre, 65 yaş altı felç ölümlerinin beşte ikisi sigarayla bağlantılı.

Alkol: Alkolün binlerce sorunun temel nedeni olduğunu söylemeye gerek yok ve aynı zamanda felçlerin de önde gelen nedenlerinden biri olması sürpriz olmamalı.

Obezite: Obezite, aşırı yağ dokusunun neden olduğu iltihaplanmaya neden olarak felç riskini artırabilir. Bu, kan akışının azalmasına ve tıkanma olasılığının artmasına neden olabilir; bunların her ikisi de felce neden olabilir.

Felcin erken uyarı işaretleri

Felcin erken uyarı işaretlerini tanımak ve hızlı hareket etmek, tam iyileşme ile yaşam boyu sakatlık arasındaki fark olabilir:

– Yüz: Kişiden gülümsemesini isteyin. Yüzün bir tarafı sarkıyor mu?
– Kollar: Kişiden her iki kolunu da kaldırmasını isteyin. Bir kolda zayıflık veya aşağı doğru kayma var mı?
– Konuşma: Kişiden basit bir cümleyi tekrarlamasını isteyin. Konuşmaları geveleyerek mi?
– Zaman: Bu işaretlerden herhangi birini gözlemlerseniz derhal acil servisi arayın.

Önleme stratejileri

Beyin felcini önlemek, kişinin kendisinin kontrol edebileceği risk faktörlerini belirleyip ele almasıyla başlar.

Örneğin, kan basıncını düzenli olarak izlemek ve hipertansiyonu yönetmek için doktorla işbirliği yapmak, tütün ve alkol ürünlerini bırakmak, doğru beslenme, egzersiz ve ilaçlarla kan şekeri seviyesini yönetmek ve en önemlisi belirti ve semptomları zamanında tespit etmek.

Bir sorunla ilgili bilgi, sorunu çözmeye yardımcı veya sorunu çözebilecek kişilere ulaşmaya yardımcı olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir