Avrupa Birliği’nden “Uyuşturucu Çeteleri Çocukları ‘Asker’ Gibi Kullanıyor” Uyarısı

Gençlerin Avrupa’nın en büyük güvenlik tehditlerinden biri olan ve giderek büyüyen acımasız uyuşturucu ticaretine kapıldığını söyleyen Ylva Johansson, “Radikalleştiriliyorlar ve katil olmak üzere yetiştiriliyorlar. Bunlar çocuk askerlerin uyuşturucu çetelerindeki karşılığıdır” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, organize suç örgütleri tarafından yönetilen uyuşturucu ticaretinin bugün Avrupa’nın karşı karşıya olduğu en ciddi güvenlik tehditlerinden biri olduğunu belirtti ve durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekti.

İsveç’te geçen hafta iki kişiyi öldüren 16 yaşındaki bir çocuğun başka bir cinayetle bağlantılı olduğunu ve ağır silah bulunmaktan tutuklandığını belirten Johansoson “Bu çocukların işlediği bir dizi cinayetten yalnızca biri.” diyerek duruma örnek gösterdi.

Euronews Türkçe’nin aktardığına göre; Johansson, kokainin yanı sıra fentanilin de öncelikleri arasında olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği’nin stratejileri neler?

AB, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapsamında çocukların örgütlere katılımının önüne geçecek stratejileri güçlendirmek istiyor. Bunlar arasında hırsızlık ya da okulu bırakma gibi erken işaretleri izleyerek çocukların tespit edilmesi gibi önlemler de bulunuyor.

AB ayrıca, ulusal mercilerin ve uyuşturucu kullananların piyasaya giren yeni bir tehlikeli madde hakkında bilgilendirilmesi için Avrupa çapında yeni bir uyuşturucu uyarı sisteminin geliştirilmesini hedefliyor.

Bunun yanı sıra Avrupa limanları arasında istihbarat paylaşımını da daha etkin hale getirmeyi amaçlayan AB, istihbarat paylaşımı ve suçlularla mücadele stratejileri konusunda Orta ve Güney Amerika ülkeleriyle çalışmayı planlıyor.

Birlikte geçen yıl 303 ton kokain ele geçirildi. Bu oran son on yılda beş kat artışa işaret ediyor. En fazla uyuşturucu yakalanan ülkelerin başında Belçika, Hollanda ve İspanya bulunuyor. AB çapında işlenen tüm cinayetlerin yarısının uyuşturucuyla bağlantılı bulunduğunu gösteren son veriler de AB mercileri üzerine bu konudaki baskıyı artırıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir