Atriyoventriküler Septal Defekt Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Atriyoventriküler septal defekt (AVSD), doğumda mevcut olan (konjenital) bir grup nadir kalp kusuru için genel bir terimdir. AVSD’li bebeklerde yanlış gelişmiş atriyal ve ventriküler septa ve bitişik kapaklar vardır.

Haber Merkezi / Normal kalbin dört odası vardır. Atriyum olarak bilinen üstteki iki oda, atriyal septum adı verilen fibröz bir bölme ile birbirinden ayrılır. Ventriküller olarak bilinen iki alt bölme, ventriküler septum ile birbirinden ayrılır. Kapakçıklar (ör. mitral ve triküspit) kulakçıkları (sol ve sağ) ilgili karıncıklara bağlar. 

Valfler, kanın hazneler boyunca pompalanmasını sağlar. Kan, sağ ventrikülden pulmoner arter yoluyla oksijen aldığı akciğerlere gider. Kan, pulmoner damarlar yoluyla kalbe geri döner ve sol ventriküle girer. Sol ventrikül, oksijenle dolu olan kanı vücudun ana arterine (aorta) gönderir. Aort kanı tüm vücuda gönderir.

Yukarıda açıklanan kalbin parçaları, endokardiyal yastıklar adı verilen embriyonik bir yapıdan oluşur. AVSD’li bireylerde, kalbin bu bölümlerinde bazı malformasyon kombinasyonları vardır. Atriyal septumda bir delik, ventriküler septumda bir delik ve/veya mitral ve triscupid kapak anormalliklerini içerebilirler.

AVSD, üç formdan biri olarak sınıflandırılabilir: eksik (veya kısmi) AVSD (atriyal septal defekt primum); bir geçiş formu (atriyal septal defekt ve küçük ventriküler septal defekt); veya daha şiddetli veya tam bir form (büyük atriyal ve ventriküler defektler).

AVSD’nin semptomları büyük ölçüde değişir ve malformasyonların ciddiyetine bağlıdır (örneğin, ventriküller arasındaki kapak kaçağı ve ventriküler boyut). AVSD vakalarının yaklaşık yarısı Down sendromlu çocuklarda görülür.

Atriyoventriküler septal defekt tanısı manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve ekokardiyogram (EK) gibi kalbin görüntüleme teknikleri ile konulabilir.

AVSD’li bebekler, gelişmiş teşhis prosedürleri ve kardiyovasküler cerrahi uygulayabilen bir hastaneye sevk edilmelidir. AVSD’li bebekler genellikle 6 ila 12 aylıktan önce ameliyat gerektirir.

Ameliyattan önce, AVSD ile ilişkili konjestif kalp yetmezliği, diüretik ilaçlarla sıvı hacmini azaltarak ve gerekirse, sıvı ve tuzun diyet kısıtlamasıyla yönetilebilir. Kalp atış hızını azaltmak ve kalp kasılmalarının gücünü artırmak için ilaç digoksin de uygulanabilir. Oksijen tedavisi ve yeterli beslenme de faydalı olabilir.

AVSD’li çocuklar kalbi çevreleyen zarların bakteriyel enfeksiyonuna (endokardit) duyarlı olduğundan, herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu şiddetle ve erken tedavi edilmelidir.

Potansiyel olarak yaşamı tehdit eden enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olmak için etkilenen kişilere invaziv diş prosedürlerinden (örn. kök kanalı veya ekstraksiyonları) veya diğer cerrahi prosedürlerden önce antibiyotik verilmelidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir