Asit Reflü: İşte Buna Karşı Koymanın Yolları

Alt özofageal sfinkterin (AÖS) mekanik fonksiyonunun bozulması gastroözofageal reflü hastalığına (GERD) neden olur. LES, yemek borusu ile midenin birleştiği yeri çevreleyen ve bir kapak gibi görev yapan bir kas halkasıdır.

Haber Merkezi / LES düzgün çalıştığında yutma sırasında açılarak yiyeceklerin yemek borusundan mideye geçmesine izin verir. Daha sonra kapakçık kapanır ve mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını önleyen bir bariyer görevi görür.

GERD’li kişilerde LES düzgün kapanmaz ve bu da mide içeriğinin geri kaçmasına neden olur. GERD belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olan şey mide içeriğinin geri kaçmasıdır. Bazı kişilerde ise yaşam tarzı veya davranışla ilgili faktörler söz konusu olabilir. Bunlara şunlar dahildir:

Obezite
Sigara içmek
Alkol kullanımı
Yüksek yağlı beslenme

Gazlı içecek tüketimi ve ayrıca hiatal herni de GERD’e neden olabilir. Hiatal herni, LES’in karın ve göğüs boşluklarını ayıran bir kas tabakası olan diyaframın üzerine çıkmasıyla oluşur.

GERD tedavisi davranış ve yaşam tarzı değişiklikleriyle başlar. Bunlara şunlar dahildir:

Kilo kaybı
Gazlı içeceklerden kaçınma
Sigarayı bırakma,
Alkol ve kafein alımını azaltma
“Tetikleyici” yiyeceklerden (baharatlı yiyecekler, turunçgiller veya asitli yiyecekler) kaçınma
Düşük yağlı bir beslenme sürdürme
Yatmadan birkaç saat önce yemek yemekten veya içmekten kaçınma

İlaçlar: Şiddetli semptomlar için asit azaltıcı ilaçlar arasında proton pompası inhibitörleri (PPI’ler) ve histamin H2 reseptör blokerleri (H2 blokerleri) bulunur. Bu ilaçlar mide sıvısındaki asit miktarını azaltmada veya yemek borusu iltihabını tedavi etmede etkilidir. İki haftadan uzun süreli kullanımlarda osteoporoz ve kalça, el bileği, omurga kırıkları riskini artırdığı için mutlaka doktora danışılmalıdır.

Obezite, GERD için önemli bir risk faktörüdür. Kilo kaybının semptomlarda sürekli iyileşmeye yol açtığı gösterilmiştir. Morbid obezite sorunu yaşayan ve GERD nedeniyle uygun tıbbi tedavi alamayan birçok hasta, antireflü cerrahisi hakkında bilgi almak için bir cerraha başvurabilir.

Antireflü cerrahisi: GERD cerrahisi fundoplikasyon adı verilen bir işlemi içerir. Bu işlemin amacı LES’i güçlendirerek reflü oluşumunu engelleyen bariyeri yeniden oluşturmaktır. İşlem, LES valfini güçlendirmek, büyütmek veya yeniden oluşturmak amacıyla midenin bir kısmının yemek borusunun tabanı etrafına sarılmasını içerir. En sık görülen tipi, midenin yemek borusunun alt kısmına 360 derece sarılmasıyla yapılan Nissen Fundoplikasyonudur. Bu, GERB kontrolü için hemen hemen her zaman seçilir.

Hastaların büyük çoğunluğu, hatta büyük çoğunluğu, ameliyattan sonra yüksek düzeyde memnuniyet, semptomların etkili şekilde azaldığını ve yaşam kalitesinin iyileştiğini bildirmektedir.

Ameliyat sonrası iyileşme: Ameliyattan sonra hastalar genellikle gözlem amacıyla 1-3 gün hastanede yatırılırlar. Hastalar genellikle yumuşak, püre haline getirilmiş veya sıvı bir diyetle taburcu edilir ve 2-8 hafta boyunca kademeli olarak diyet değişiklikleri yapılır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir