Aort Darlığı (Stenozu) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Aort Darlığı, sol ventrikülün aort kapağının daralması ile karakterize kalbi etkileyen bir sağlık durumdur. Kalbin her kasılmasında aort kapağı açılır ve kanın kalpten vücudun geri kalanına dağılmasına izin verir.

Haber Merkezi / Herhangi bir daralma, kalpten kan akışının engellenmesine neden olabilir. Bu durum, kalbin vücuda gerekli miktarda kanı pompalamak için daha yoğun çalışmasına neden olur. Aort kapağı 3-4 cm² arasında olmalıdır. Ancak aort darlığı olanlarda bu 1cm² veya daha azına düşebilir.

Belirtileri

Aort stenozu olanların yaşadığı semptomlar genellikle tıkanıklığın ciddiyetine bağlıdır. Hafif aort stenozu (AS) vakalar önemli semptomlar yaşamayabilir. Bu nedenle, durum sadece fizik muayene sırasında belirlenebilir.

Daha ciddi vakalarda, aşağıdaki belirtilerden bazıları yaşanabilir:

  • Kan akışının olmaması nedeniyle bayılma
  • Fiziksel aktiviteye girerken sıklıkla ortaya çıkan angina
  • Nefes darlığı. Özellikle egzersiz yaparken, ancak durum ilerledikçe bu durum istirahatte not edilebilir.
  • Senkop (bayılma)
  • Şişmiş ayak bilekleri
  • Tükenmişlik

Nedenleri

Araştırma, hem çevresel hem de doğuştan gelen faktörlerle bağlantılı AS’nin çeşitli nedenlerini bulmuştur. Yaşlandıkça kalbin aort kapağında kalsiyum birikintilerinin birikmesi, AS’nin en yaygın nedenlerinden biridir.

Bazıları için AS, kapağın üç yerine sadece iki uçtan oluştuğu doğuştan gelen bir anormallikten kaynaklanabilir.

Buna ek olarak, araştırmacılar altta yatan tıbbi durumlar ile AS arasında bir bağlantı bulmuşlardır. Örneğin, Ehlers-Danlos sendromu, endokardit, Marfan sendromu ve lupusu olanların, aort kapağında hasar neden olan koşullar nedeniyle AS geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Komplikasyonları

Aort stenozu olanlarda, özellikle bireyin durumun farkında olmadığı durumlarda, ortaya çıkabilecek bir dizi komplikasyon vardır. En yaygın sağlık sorunlar, kalp yetmezliğini ve kalp krizi.

Teşhisi

Aort stenozu olan bazı hastalar, nefes darlığı veya göğüs ağrısı semptomları yaşayabilir. Bununla birlikte, diğer hastalar asemptomatik olabilir. Bu durum ancak fizik muayene sırasında kreşendo-dekreşendo kalp üfürümü duyulursa tanımlanabilir. Hastanın AS olduğunu doğrulamak için ekokardiyografi yapılabilir.

Tedavisi

AS ile ilişkili semptomların ele alınmasına yardımcı olacak bir dizi tedavi seçeneği mevcuttur. Kalsiyum birikimi nedeniyle aort stenozu meydana gelebileceğinden, bir tedavi yöntemi lipid düzeylerini düşürmeyi amaçlar. 

Örneğin, statinler olarak bilinen A redüktaz enziminin bir inhibitörü olan Hidroksimetilglutaril-koenzim, durumun ilerlemesini yavaşlatmak için reçete edilebilir. 

Tipik olarak reçete edilen diğer ilaçlar arasında bifosfonatlar ve anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri bulunur. Şiddetli semptomatik ve asemptomatik vakalarda, hastalığı yönetmek için kapak replasman cerrahisi gerekebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir