Anjiyosarkom Belirtileri, Tanısı Ve Tedavisi

Anjiyosarkom (AS), kan ve lenfatik endotel hücrelerini etkileyen bir sarkom yani yumuşak doku tümörüdür. Bu kanser türü, vücudun hemen her yerinde ortaya çıkabilmektedir. Doğası gereği çok kötü huylu ve agresiftir.

Haber Merkezi / Çocuklar arasında nadirdir, ancak hem erkekleri hem de kadınları etkiler. Belirtilerin olmaması veya yanıltıcı olması nedeniylevteşhisi zordur; bu da tedaviyi karmaşık hale getirir.

Belirtileri

AS’nin semptomları, hastalığın yeri ve tipine bağlı olarak değişir. Çoğu durumda tümör ileri bir aşamaya ulaştığında veya vücudun diğer bölgelerine yayıldığında ortaya çıkar.

  • Döküntüler
  • Cilt renginin değişmesi
  • Morlukların görünümü
  • Lezyonlar

Meme AS belirtileri şunlardır:

  • Genel ağrı
  • Kalınlaşmış göğüs duvarı
  • Topaklar
  • Memenin boyutunda ve şeklinde değişiklik
  • Meme ucunun şeklinde değişiklik (memeye doğru döner veya batar veya düzensiz bir şekle sahiptir)
  • Meme başı bölgesinde veya çevresinde döküntüler
  • Meme ucundan kan lekeleri olan sıvı akıntısı
  • Ciltte çukurlaşma
  • Koltukaltında şişlik

Tanısı

Anjiyosarkom tanısını doğrulamak için kullanılan tanı teknikleri, diğer kanser türleri için kullanılanlara çok benzer. Birincil fizik muayeneden sonra, doktor bir tümör varlığından şüphelenirse, durumu netleştirebileceği tanısal görüntüleme teknikleri önerebilir. 

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT) ve pozitron emisyon tomografisi (PET), tümör tanısında yaygın olarak kullanılan görüntüleme testleridir. Biyopsi, görüntüleme testlerini takiben hücrelerin malign yapısını doğrulamak için kanser tanısında önemli bir unsurdur.

Tedavisi

Diğer birçok kanser türünde olduğu gibi, kemoterapi veya radyoterapi ile birlikte cerrahi ana tedavidir.

Neoadjuvan

Tümörün cerrahi operasyonundan önce kemoterapi veya radyasyon tedavisi ya da her ikisinin uygulanma süreci neoadjuvan tedavi olarak adlandırılır. Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerinin tüm izlerini yok etmek için X-ışınları, protonlar veya benzer radyasyon türleri gibi yüksek enerjili ışınları kullanan bir tür kanser tedavisini ifade eder. 

Kemoterapi ise kanser hücrelerini yok etmek için kimyasal ajanların ve ilaçların kullanıldığı bir tür kanser tedavisini ifade eder. Anjiyosarkom tüm vücuda yayılırsa kemoterapi isteğe bağlı olabilir. Ameliyat yapılamıyorsa bazı durumlarda kemoterapi radyoterapi ile kombine edilebilir.

Kemoterapi ve radyoterapi, hem ameliyattan önce hem de ameliyattan sonra uygulanabildikleri için anjiyosarkomlar için en önemli tedaviler olarak kabul edilir. Neoadjuvan ortamda verilen radyasyon ve kemoterapilerde kullanılan dozlar genellikle ameliyattan sonra verilen dozlardan daha azdır. Lokal tümör görünen bölgelerde radyasyon kullanılır; Kemoterapi genellikle hastalığın tam yayılmasını tedavi etmek için kullanılır.

Ameliyat

Diğer tüm yumuşak doku kanserlerinde olduğu gibi, anjiyosarkomlar için cerrahi genellikle birincil tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Ameliyatın temel amacı, etkilenen bölgeden tüm kanserli kitleyi çıkarmaktır. Cerrahi yöntemler kullanılarak, kanser invaziv olsa bile birincil kanser hücreleri kontrol edilebilir.

En iyi cerrahi sonuçlar preoperatif haritalama ile verilebilir. Burada, cerrahın tüm kanser hücrelerini başarılı bir şekilde çıkarabilme şansını belirlemek için biyopsiler yapılır.

Bu kanser türünün uç vakalarında, hem uzuv koruyucu hem de ampütasyonlar genellikle bu hastalar için geçerli olan cerrahi prosedürlerdir. 

Meme anjiyosarkomları için kanser varlığına, büyüklüğüne ve işgal ettiği bölgeye bağlı olarak lumpektomi veya mastektomi olarak ameliyat uygulanabilir. Memede yerleşik kanserler için mastektomi genellikle ideal tedavi yöntemi olarak kabul edilir.

Bir kalp anjiyosarkomunun cerrahi olarak çıkarılması, bir kardiyovasküler cerrahın tümörü ve çevresindeki normal doku bölümünü (kenar boşluğu) çıkarmasını içerir. Çoğu durumda tümörün tamamının çıkarılması mümkün olmayabilir.

Adjuvan

Cerrahi yöntemden sonra yapılan tedavilerVadjuvan tedavi olarak adlandırılır ve burada görülebilen her kanser hücresi belirtisi çıkarılır. Bazen, hastalar bu tedavileri daha önce almış olsalar da, kalan tüm kanser hücrelerini yok etmek için kullanıldığı için ameliyattan sonra radyasyon tedavisi ve kemoterapi yapılır. Ameliyattan önce ve sonra aynı ilaç kullanılabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir