Akut Pankreatit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Akut pankreatit, acilen tedavi edilmesi gereken ciddi bir tıbbi durumdur. Bu durumda pankreas kısa bir süre içinde iltihaplanır. Pankreas, küçük eliptik bir organdır. Midenin arkasında ve göğüs kafesinin altında bulunur.

Haber Merkezi / Pankreas başlıca işlevleri, gastrointestinal sistemin yiyecekleri sindirmesine yardımcı olan enzimleri ve sindirim sularını salgılamaktır. Pankreas ayrıca çeşitli biyokimyasal parametreleri düzenleyen hormonları da salgılar. Örneğin pankreas insülin hormonu salgılar. İnsülin kandaki şeker (glikoz) seviyelerini düzenler.

Belirtileri

Akut pankreatit tipik olarak karnın ortasında ani başlayan şiddetli ağrı ile karakterizedir. Ağrı dayanılmaz olabilir ve çoğu hasta ayrıca hasta hissetmekten (mide bulantısından) şikayet eder veya hatta kusabilir.

Türleri

Akut pankreatit iki tip olabilir; hafif veya şiddetli. Hafif form hastaların çoğunu etkiler ve şiddetli form nadirdir.

Hafif akut pankreatiti olanlar, pankreaslarında üç ila beş gün içinde düzelen iltihaplanmaya sahiptir. Hafif akut pankreatit hala şiddetlidir ve acil tedavi gerektirebilir.

Hafif ve şiddetli formlar arasındaki fark, hafif formlarda kişinin komplikasyonsuz iyileşmesidir. Şiddetli akut pankreatiti olanlar pankreaslarında şiddetli inflamasyona sahiptir ve bu inflamasyonun tüm vücuda yayılması gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açarak çoklu organ yetmezliğine yol açabilir.

Akut pankreatit kimlerde görülür?

Akut pankreatit nadir görülen bir durumdur. Pankreatit dünya çapında yaygın olarak safra kesesi taşları olan ve aşırı alkol alan kişilerde görülür. Bazı kişilerde iltihaplanma, kronik pankreatite yol açan uzun yıllar devam edebilir. Obezite ve alkol tüketiminin artmasıyla birlikte, son birkaç on yılda akut pankreatit oranları keskin bir şekilde artmış durumda.

Tedavisi

Şu anda akut pankreatit için bir tedavi yoktur. Tedaviler semptomları hafifletmeye ve iltihabı kontrol etmeye dayanır. Akut pankreatit hastaneye yatış gerektirecektir.

Hafif akut pankreatit, genel bir hastane koğuşunda tedavi edilebilir, ancak şiddetli form, yüksek bağımlılık ünitesine veya yoğun bakım ünitesine (YBÜ) kabul edilmesini gerektirir.

Prognoz

Hafif akut pankreatitin görünümü veya prognozu iyidir ve çoğu insan bir veya iki hafta içinde hastaneden taburcu olacak kadar iyidir. Ancak, tekrar atak riskini azaltmak için alkol alımını durdurmak veya azaltmak gibi önlemler alınmalıdır.

Şiddetli akut pankreatiti olanlar komplikasyon riski altındadır. Ölüm riski 3’te 1’dir. İyileşme durumunda hastanın hastaneden taburcu olması birkaç ayı bulabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir