Akantozis Nigrikans Cilt Durumu!

Akantozis Nigrikans, altta yatan bir sağlık durumunun göstergesi olabilen derinin hiperpigmentasyonu ve hiperkeratozudur. Genellikle vücudun koltuk altı, kasık ve boyun arkası gibi belirli bölgeleri etkiler.

Haber Merkezi / Akantozis Nigrikans, iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Malign tip klasik tiptir, ancak bu nadirdir ve çoğu vaka iyi huylu olarak sınıflandırılır, bazen psödoakantozis nigrikans olarak adlandırılır.

Nedenleri

Akantozis Nigrikansın kesin patogenezi, bozuklukla ilişkili birkaç risk faktörü olmasına rağmen net değildir. Bunlar;

  • Obezite ve insülin direnci
  • İlaçlar: Nikotinik asit, insülin, sistemik kortikosteroidler, hormon tedavisi
  • Genetik: Otozomal dominant özelliğin ebeveynlerden kalıtımı
  • Kanser: Mide ve diğer kanser türleri semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir

Belirtileri

Akantozis Nigrikansın karakteristik belirtisi, kalınlaşan, rengi koyulaşan ve kadifemsi cilt lekeleridir. Cilt lekeleri vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıksa da, en yaygın olarak koltuk altı, kasık veya ensede oluşur. Dirsek, dizler ve meme altlarını da oluşabilir.

Cilt bozukluğunun diğer özellikleri;

  • Deri ve mukozal yüzeylerde papillomatoz
  • Kaşıntı

Ağız, burun, gırtlak ve yemek borusunun mukus zarlarında da lezyonlar bulunabilir. Bunlar, durumun malign formu olan hastalarda daha şiddetli olma eğilimindedir.

Teşhisi

kantozis Nigrikans tanı sürecinde önemli bir adım, kötü huylu vakaları iyi huylu vakalardan ayırt etmektir. Kötü huylu lekeler genellikle ani başlangıçlı ve semptomların hızlı ilerlemesi ile daha agresiftir. Obezite veya insülin direnci gibi diğer akantoz nedenleri uygun testlerle belirlenebilir.

Bu nedenle, olası nedenlerin riskini belirlemek için genellikle benzer semptomların aile öyküsü de dahil olmak üzere tam bir tıbbi öykü ve fizik muayene yapılır. Bu noktadan itibaren sipariş edilen spesifik testler, bireysel durum senaryosuna bağlı olacaktır.

Tedavisi

kantozis Nigrikans tedavisinin amacı, hastalığın altında yatan nedeni uygun bir şekilde belirlemek ve yönetmektir. Deride meydana gelen değişiklikler genellikle sağlık için önemli bir tehdit oluşturmaz, ancak en iyi sonuçlar için erken müdahale gerektiren altta yatan koşulların bir göstergesi olabilir.

Bazı durumlarda, özellikle obezite ile ilişkili akantozis nigrikansı olan hastalarda, sorunu çözmek için diyet yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olabilir. Daha sağlıklı beslenme seçimlerini tercih etmek ve düzenli fiziksel aktiviteye katılmak, kilo verme ve yaşam tarzı yönetimi için önemlidir.

Kalıtsal bir genetik faktörün neden olduğu akantozis nigrikans hastalarında, durum genellikle tedavi olmaksızın stabilize olur veya kendiliğinden geriler. Bu nedenle, genellikle tedavi gerekli değildir.

Belirli bir ilacın kullanımının duruma neden olma olasılığı varsa, ilaca bağlı olarak suçlu durdurulmalı veya azaltılmalıdır. Tanı sürecinde bir tümör tespit edilmişse, bunun cerrahi olarak çıkarılması ve özel duruma bağlı olarak kemoterapi veya radyoterapi ile daha fazla tedavi edilmesi gerekebilir.

Bazı kişiler, akantozis nigrikans’tan etkilenen derinin kozmetik görünümünden endişe duyabilir. Bu durumda, ciltteki bozukluğun belirtilerini azaltmak için fayda sağlayabilecek birkaç terapötik seçenek vardır. Olası tedavilerin örnekleri arasında topikal retinoid ilaçlar, dermabrazyon ve lazer tedavisi bulunur.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir