Afganistan Ve Pakistan’ı Sel Vurdu: 131 Ölü

Aşırı yağış, sel ve su baskınları sonucu Afganistan’da 63, Pakistan’da 68 kişi olmak üzere toplamda 131 kişi hayatını kaybetti. Afganistan’da meydana gelen depremde de bin 200’den fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Afganistan’da Taliban geçici hükümetinin Afet Yönetimi Devlet Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Nesim Hakkani, yağışların son bir haftada Afganistan’ın 12 vilayetinde etkili olduğunu ve söz konusu vilayetlerde şu ana kadar 63 kişinin öldüğünü, 81 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Ülkede yağış ve sel kaynaklı en fazla can kaybı Nuristan, Lağman, Logar, Paktiya, Gazni, Meydan Vardak, Zabul ve Uruzgan’da kaydedildi. Sellerde 12 binden fazla ev zarar gördü, 2 binin üzerinde hayvan hayatını kaybetti.

İki vilayette en az 68 ölü

Muson yağışlarının Haziran ortasından bu yana etkili olduğu Pakistan’da da yağış ve seller sebebiyle can kayıpları yaşanıyor.

The Hindu haber sitesinin aktardığına göre, Pakistan’ın Sind vilayetinin Karaçi şehrinde ve Sind’in komşusu Belucistan vilayetinde en az 68 kişi yağışlar ve su baskınları sonucu yaşamını yitirdi.

Buna göre, Belucistan vilayetine bağlı Quetta, Barkhan, Pishin, Kohlu, Bolan, Lorelai ve Zhob bölgelerinde 63 can kaybı kayıtlara geçti. Sind vilayetinin başkenti Karaçi’de de beş kişi hayatını kaybetti.

Bir polis yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, Karaçi’de dört kişi elektrik çarpması sonucu, bir kişi ise yıkılan duvarın altında kalarak yaşamını yitirdi.

Belucistan İçişleri Bakanı Mir Ziaullah Langove, vilayetteki ölü sayılarının yüksek olmasını Quetta bölgesinde doğal su yollarına inşa edilen evlere bağladı. Bakan Langove’un açıklamasına göre, vilayette yaşanan can kayıplarının çoğu bu bölgede meydana geldi.

Belucistan Vilayeti Afet Yönetim Kurumu’ndan bir yetkili de yaşanan aşırı yağış ve seller sonucu 50’den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

Pakistan meteoroloji departmanı,yağışların Karaçi ve Sind’in diğer bölgelerinde 18-19 Temmuz’a kadar devam edeceğini tahmin ediyor.

İklim krizi

Çevre örgütü Germanwatch’ın Küresel İklim Riski verilerine göre, Güney Asya ülkesi Pakistan iklim krizinin sebep olduğu aşırı hava olaylarına karşı en kırılgan sekizinci ülke olma özelliği taşıyor.

İklim Değişikliği Bakanı Sherry Rehman da 6 Temmuz 2022 tarihinde, yaşanan seller ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Bir gün yanıyorsunuz, ertesi sabah su baskınları bekliyorsunuz… Yani, Pakistan’daki durumun ne kadar ciddi olduğunu görebilirsiniz” demişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir