Bakan Koca Açıkladı: Depremlerde Can Kaybı 20 Bin 213’e Yükseldi

En az 10 ili etkileyen Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bin 213’e yükseldi. Diğer taraftan enkazlarda kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Haber Merkezi / Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 213 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 52 kişinin yaralandığını açıkladı.

Koca, “Şu anda kimliği belirlenemeyen ya da yanında refakatçisi olmayan 0-18 yaş grubundaki evlatlarımız Ankara, Mersin, Adana, Kayseri ve İstanbul’daki hastanelerimizde bulunmaktadır. Bu çocuklarımızın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın gözetimi altında takip ve tedavileri devam etmektedir” dedi ve şöyle devam etti:

“Kimliğini bilmediğimiz hastaların dijital fotoğraflarını eşleştirme için özel yazılıma yüklüyoruz. Önemli kısmının kimlik bilgilerine ulaşacağımızı umuyorum.”

Hatay’ın depremden etkilenen illerin başında geldiğini söyleyen Koca, Hatay’da hayatını kaybedenlerin sayısını 6 bin 205, yaralananların sayısını 17 bin 823 olarak açıkladı.

Erdoğan: Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgelerini ziyareti kapsamında Malatya’da yaptığı açıklamada can kaybının 19 bin 388’e ulaştığını duyurdu. Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerde toplam 77 bin 711 yaralı olduğunu söyledi ve ekledi:

“Şu an 10 ilimizde yurt dışından gelen ekiplerle birlikte 141 bini aşkın personel bilfiil görev yapıyor… Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum. Bazı istismar şebekelerine sakın kulak vermeyin.”

Erdoğan: 10 ilimizde hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bin 991’e ulaştı

Adıyaman’da çadır kent ziyareti sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptı. Erdoğan, “Son tespitlere göre 10 ilimizde hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bin 991’e ulaştı” dedi.

Deprem bölgelerinden kurtarılanların sayısının 75 bin 523 olduğunu söyleyen Erdoğan, 76 binin üzerinde kişinin talepleri üzerine farklı illere tahliye edildiğini belirtti.

Erdoğan, “Adıyaman’da yıkılan 1944 binada 3 bin 225 vatandaşımız vefat ederken, 12 bin 432 vatandaşımız da yaralı olarak kurtarılmıştır” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Depremin yıkım etkisi 10 ilimize ve 50 kilometrelik bir alana yayıldığı için işimiz maalesef çok zor oldu. Yolların bir kısmı depremin yol açtığı yıkıntılar bir kısmı hava şartları bir kısmı da dışarıdan gelen ve içeride yoğunlaşan araçlar sebebiyle ciddi bir trafik yüküne maruz kalmıştır.

Arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Erdoğan, bölgede etkilenen insanlara yapılacak destek hakkında da bilgi verdi.

Erdoğan, “1 yıl içinde yıkılan binaları elimizdeki tip projelerle yeniden inşa edecek ve sahiplerine teslim edeceğiz. Bu arada 10’ar bin lira vatandaşlarımıza vereceğiz. Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlarımıza da bir yıl kira bedelini ödemek suretiyle konutlara geçişlerini sağlayacağız” dedi.

Bölgeye yapılan nakdi yardımların AFAD üzerinden yapılmasının, “istismarları ve tereddütleri ortadan kaldıracak bir yöntem” olduğunu söyleyen Erdoğan, “İş dünyamızdan, esnafımıza her kesimden insanımızın AFAD hesaplarına yaptıkları yardımların her kuruşu, deprem bölgesindeki faaliyetler için harcanmaktadır” diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: Hane başına taşınma yardımıyla birlikte 15’er bin lira vermenin hazırlığını yapıyoruz. Deprem bölgesi başta olmak üzere ülkenin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak kapsamlı bir program hazırlıyoruz.

AFAD: Can kaybı 18 bin 342’ye yükseldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), TSİ 08.30 itibarıyla depremlerde ölenlerin sayısının 18 bin 342’ye yükseldiğini, yaralı sayısının da 74 bin 242 olduğunu duyurdu.

Öte yandan enkazlardan hala sağ olarak çıkarılan depremzedeler olduğu bildiriliyor.

Son resmi açıklamayı da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay dün akşam yaptı. Artçı deprem sayılarının dün akşam itibarıyla 790 olduğunu belirten Oktay, bunlardan 3’ünün 6 büyüklüğünde, 24’ünün de 5 ve üzeri büyüklükte kaydedildiğini bildirdi.

Oktay, gazetecilerin sosyal medyaya erişimde sıkıntı olduğunu söyleyerek “Bir bant daraltma kararı alındı mı? Alındıysa neden bu yönde bir karar alındı?” sorusu üzerine, “şu anda afeti yönettiklerini” söyledi, “Benim öğrendiğim kadarıyla bazı teknik sorunları vardı. Kendileri o açıklamaları yapacaklardır” dedi.

66 ülkeden arama kurtarma timi

Oktay, 66 ülkenin arama kurtarma ekiplerinin sahada olduğunu aktararak, “Bunların 4 bin 931’i fiilen sahada, 1756 kadar da gelecek olan var. Bu gece yine geldikçe de direkt olarak malzemeleriyle sahaya sevk ediyoruz” dedi.

“Sahada toplam görevli sayısına baktığımızda, güvenlik güçleri, Kızılay ve STK’lar, gönüllüler, sağlık ekipleri ile ilgili tüm bakanlıklarımızın sahadaki toplam görevli sayısı 103 bin 800’dür. Sevk edilen iş makineleri de 5 bin 531. Vinçlerin sayısı da 900’ü geçti.”

100 bin çadır dağıtıldı

Yurt, pansiyon, spor merkezleri ve benzeri yerlerde barınanların 500 bini geçtiğini, 100 bin civarında çadırı da 10 ile dağıttıklarını kaydeden Oktay, “1 milyon 250 bin battaniyeyi de yine il ilçeler ve şimdi köylerimize de ulaşılamayan yerlerde, özellikle havadan helikopterlerle atmaya başladık, atıyoruz” diye konuştu.

Lojistik anlamda sahayı etkileyecek herhangi bir sorun olmadığını dile getiren Oktay, kapalı yolu bulunmadığını, çalışmaların devam ettiği Hatay Havalimanı dışındaki tüm havalimanlarının kullanıldığını aktardı.

Doğal gaz

Fuat Oktay şu bilgileri verdi:

“Enerjiyle ilgili, doğal gaz konusundaki ana iletim hatlarındaki borularda sorunları çözmeye başladığımızda 9 ana iletim hattında sorun vardı, hatırlarsanız ‘2-3 gün bunun bakımı onarımı devam edecek’ demiştik. Bugün akşam itibarıyla bu hatlardaki tüm arızalar, gerek ağır hasar almış gerekse kopmuş ana iletim hatlarından bahsediyorum, tamamlanmış durumda. Şimdi artık tüm afet bölgesine kontrollü şekilde doğal gaz vermeye başlıyor olacağız.

“Üç ilimiz vardı, hatırlarsanız doğal gaz veremiyorduk. Bu ana iletim hattındaki sorundan dolayı şimdi tamamladık. Sadece ikincil afetlerin önüne geçmek adına kontrol edilecek tek tek. Evet, sorun yoktur. Yereldeki hasardan veya enkazdan veya yereldeki muhtemel patlamalar olabilir, oralardan teyit alınıp aşamalı olarak doğal gazı vermeye başlıyoruz.

Elektrik

“Bugün itibariyle tüm afet bölgelerine kontrollü şekilde enerjiyi verebilecek konumdayız ve veriyoruz. ‘Şuraya enerji, elektrik vermeyin’ denildiği yerlere vermiyoruz. O tür durumlarda da özellikle sokak ışıklandırmasına önem verdik. Arkadaşlara da talimatımız buydu, özellikle büyük risk yoksa sokak ışıklandırmalarını yapalım ki arama kurtarma çalışmalarına destek olsun. Diğer tarafta da sahaya ciddi anlamda jeneratör desteği vermiş durumdayız. Orada sorun yaşamayacağız artık. Olan yerler varsa da bilgimiz olursa, gerekli müdahaleyi yaparız.”

Oktay, sağlık alanında yurt dışından iletilen yardım önerilerine “Medikal yardımı içeride yaparsanız, buna açığız” cevabını verdiklerini açıkladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir