Adenovirüs Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Adenovirüsler bir virüs ailesidir. Bunlar hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da enfeksiyonlara neden olabilir. Adenovirüslerin neden olduğu en yaygın enfeksiyonlar solunum yolu enfeksiyonlarıdır.

Haber Merkezi / Adenovirüsler, bağırsak enfeksiyonu olarak kendini gösterebilir. Bir solunum yolu enfeksiyonu için, virüse maruz kaldıktan sonra semptomların ortaya çıkması yaklaşık 2 ila 14 gün sürer. Buna kuluçka dönemi denir. Bağırsak enfeksiyonları için kuluçka süresi 3 ila 10 gündür.

Belirtileri

Adenovirüs sıklıkla solunum yollarını ve bağırsak sistemini enfekte eder. Bir enfeksiyon genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla kendini gösterir. 

  • Boğaz ağrısı
  • Burun ve göz akıntısı
  • Hapşırma
  • Baş ağrısı
  • Öksürük
  • Ateş.

Bazı kişilerde adenovirüs enfeksiyonu da krup veya bronşite neden olabilir. Bazı enfeksiyonlar ayrıca konjonktivit (pembe göz), deri döküntüsü, ishal ve mesane enfeksiyonlarına da yol açabilir.

Ne kadar sürer?

Hastalık genellikle üç ila beş günden fazla sürmez ve bir hafta sürebilir. Ciddi enfeksiyonlar bir kişiyi birkaç hafta zayıflatabilir.

Komplikasyonları

Bağışıklığı zayıf olan bazı kişiler, adenovirüs enfeksiyonu nedeniyle komplikasyonlar geliştirmeye eğilimlidir.

Yaygın ancak ciddi komplikasyonlar arasında akciğer enfeksiyonu veya zatürree, orta kulak enfeksiyonu veya orta kulak iltihabı ve beyin enfeksiyonları veya menenjit bulunur.

Kimler etkilenebilir?

Adenovirüs herhangi bir kişiyi etkileyebilir. Sağlıklı bir insanda enfeksiyon genellikle hafiftir ve bir hafta içinde kendi kendine düzelir.

Olgunlaşmamış veya zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olanlar, ciddi komplikasyon riski altındadır. Buna küçük çocuklar ve bebekler, yaşlılar, hamile kadınlar ve bağışıklığı baskılanmış olanlar (HIV AIDS hastaları, kanser kemoterapi ilaçları veya organ nakli sonrası immünosupresan ilaçlar alanlar vb.) dahildir.

Hapishaneler, okullar, pansiyonlar vb. kapalı alanlarda yaşayanlar arasında salgınlar yaygındır.

Nasıl yayılır?

Yayılma iki şekilde gerçekleşebilir. Virüs, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında salınan havadaki damlacıklarda taşınabilir.

Bu virüs ayrıca nesneler üzerinde uzun süre hayatta kalabilir. Bu yayılma, enfekte bir kişi tarafından kullanılan nesnelere dokunulduğunda veya enfekte olmuş bir kişi, enfekte olmayan kişiler tarafından kullanılan yiyecek veya diğer eşyaları ellediğinde de mümkündür.

Enfeksiyon, iyi yıkanmamış kontamine ellerle gözlere, buruna veya ağza dokunulmasıyla da yayılabilir. Kirlenmiş su kaynaklarından içmek de enfeksiyonu yayabilir.

Tanı ve tedavisi

Genellikle semptomlar adenovirüs enfeksiyonlarını teşhis etmek için kullanılır. Bununla birlikte, adenovirüs enfeksiyonlarının teşhisine yardımcı olan laboratuvar serolojik testleri vardır. Bu testler, bu enfeksiyonun salgınları sırasında faydalıdır.

Adenovirüse özgü bir tedavi yoktur ve enfeksiyon genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, komplikasyonlar spesifik antibiyotik tedavisi ile tedavi edilebilir.

Komplike olmayan enfeksiyonları olan hastalara genellikle yatak istirahati, izolasyon, iyi hijyen (yayılmayı önlemek için), reçetesiz satılan ateş düşürücü ilaçlar (örn. Asetaminofen/Parasetamol) ve bol sıvı önerilir.

Ciddi şekilde tıkanmış veya burun akıntısı durumunda, serinletici nemlendiriciler ve bir hava yolu genişletici ilaç önerilebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir