ABD’den Skandal Açıklama: Hastane Saldırısının Arkasında İsrail Yok

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşında 12. gün geride kalırken, ABD, Gazze’deki hastaneye düzenlenen ve 400’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açan saldırının arkasında İsrail’in olmadığını açıkladı.

Haber Merkezi / Beyaz Saray, hava fotoğrafları ve iki Hamas üyesi arasında geçtiği iddia edilen ve İslami Cihad’ın füzesinin yanlışlıkla ateşlendiğini itiraf eden bir telefon görüşmesini de içeren kanıtların, El Ehli hastanesine düzenlenen saldırının arkasında İsrail’in olmadığını gösterdiğini belirtti.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD)  İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Netanyahu havalimanında karşıladı. Biden her iki liderle sarılarak selamlaştı. Hamas karşısında İsrail’e koşulsuz destek veren ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de el Ehli Hastanesi’nde meydana gelen patlamanın İsrail tarafından kaynaklanmamış gibi göründüğünü söyledi.

İsrail ve Hamas arasındaki savaşta İsrail’e desteğini göstermek için Tel Aviv’e giden Biden burada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede “Gördüklerime göre, bu [patlama] diğer ekip tarafından yapılmış gibi görünüyor, sizin tarafınızdan değil,” ifadelerini kullandı.

Ayrıca İsrail, insani durumun felaket boyutuna ulaştığı Gazze Şeridi’nde halka Mısır’dan yardım sevkiyatı yapılmasına izin verileceğini açıkladı. Başbakan Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze Şeridi’nin güneyindeki sivil halka gıda, su ve ilaç sağlanması çağrısına karşı çıkmayacağı belirtildi.

Açıklamada İsrail’in “Hamas’a ulaşmadığı sürece” Mısır’dan yardım sevkiyatına izin vereceği kaydedilirken, Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin tamamı serbest bırakılana kadar İsrail topraklarından Gazze’ye yardım sevkiyatı yapılmayacağı belirtildi.

Hastane saldırısında 471 öldü

Filistin Sağlık Bakanlığı dün akşam vurulan Gazze’deki El Ehli Hastanesi’den 471 kişinin öldürüldüğünü ve 314 kişinin de yaralandığını açıkladı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı sözcüsü Dr Aşraf El Kudra, hastanenin İsrail tarafından vurulduğunu savundu.

El Kudra İsrail’in Gazze’ye yönelik 11 gündür devam eden saldırılarında 3 bin 478 kişinin öldürüldüğünü ve 12 bin 65 kişinin yaralandığını belirtti.

Filistin Sağlık Bakanı Mai al-Kaila, 7 Ekim’den bu yana 11 gündür devam eden İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısının 3 bin 300’e ulaştığını açıkladı. Buna göre 13 bin kişi de yaralandı.

Gazze’deki en eski hastaneydi

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısıyla gündeme gelen ve yaklaşık 500 kişinin yaşamını yitirdiği Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi, 1882’den beri bölgede hizmet veriyor. El-Ehli Baptist Hastanesi, Anglikan Kilisesi’nin Kilise Misyoner Topluluğu (CMS) aracılığıyla 1882’de kuruldu.

ABD merkezli Güneyli Baptist Toplumu’nun 1954 ila 1982’de işlettiği hastanenin yönetimi, daha sonra Filistin Anglikan Piskoposluğuna devredildi. E​​​​​l-Ehli Baptist Hastanesi, Gazze’deki en eski hastane olarak biliniyor.

BMGK, Hamas ve İsrail arasındaki savaşı kınayan kararı reddetti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Brezilya tarafından sunulan ve Hamas ile İsrail arasındaki savaşı ve özellikle de Hamas’ın “terör saldırılarını” kınayan karar tasarısını reddetti.

Konsey’in 15 üye ülkesinden 12’si lehte oy kullanırken, aralarında Rusya’nın da bulunduğu iki ülke çekimser kaldı. Beş daimi üyeden biri olan ABD’nin aleyhte oy kullanması kararın reddedilmesi için yeterli oldu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir