ABD Başkanı Biden, İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırılarını Eleştirdi

2024 seçimleri için başkent Washington’da düzenlenen bir kampanya bağışı toplama etkinliğinde konuşan ABD Başkanı Joe Biden, 7 Ekim’den bu yana ilk kez İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını eleştirdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun sertlik yanlısı hükümetinde değişikliğe gitmesi gerektiğini söyleyen ABD Başkanı Biden, İsrail’in iki devletli bir çözüme gelecekte de “hayır” diyemeyeceğini ifade etti.

Joe Biden, Gazze’de binlerce sivil can kaybından duyulan endişeyi dile getirdi ve Netanyahu hükümetinin uluslararası desteği kaybetmeye başladığını söyledi. Biden, “İsrail güvenliği konusunda ABD’ye güvenebilir. Şimdi ABD’den de fazlasına sahipler; Avrupa Birliği, dünyanın çoğu onlarla. Ancak ayrım gözetmeden uygulanmakta olan bombalama yüzünden bu desteği kaybetmeye başlıyorlar” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden konuşmasında Netanyahu’nun Filistin’e karşı sertlik yanlısı hükümetini ve kabinesini de eleştirdi; İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in yaklaşımını özellikle dile getirerek, “Bu, İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet” dedi.

Biden, “Netanyahu bu hükümeti değiştirmek zorunda. İsrail’deki hükümet işleri çok zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı. Joe Biden ayrıca İsrailli sertlik yanlılarının karşı çıktığı Filistin devleti kurulması önerisine İsrail’in nihayetinde “hayır diyemeyeceğini” söyledi.

Biden, “Bölgeyi birleştirmeye başlamak için bir fırsatımız var ve bunu hala yapmak istiyorlar. Ancak Netanyahu’nun bölgeyi güçlendirmek için bazı adımlar atması gerektiğini anladığından emin olmalıyız. Filistin devleti yok diyemezsiniz. İşin zor kısmı bu olacak” ifadelerini kullandı.

Biden bir görüşmelerinde İsrail liderinin, “Almanya’yı boydan boya bombardımana tuttunuz; atom bombası attınız, çok sayıda sivil öldü” sözlerini de aktardı.

Biden ise Netanyahu’ya, “Evet, işte bu yüzden İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tüm bu kurumlar bunun bir daha yaşanmaması için kuruldu. 11 Eylül’de yaptığımız hataları yapmayalım. Afganistan’da bir savaşın içinde olmamız için hiçbir neden yok” yanıtını verdiğini söyledi.

ABD Başkanı’nın açıklamasından saatler önce de Netanyahu, Beyaz Saray’la olan fikir ayrılıklarına değindiği bir açıklama yaptı.

Netanyahu, İsrail’in Hamas’ı yok etme ve örgütün elindeki rehineleri kurtarma konusunda ABD’nin desteğini aldığını ancak Gazze savaşı sonrası döneme ilişkin Washington’la farklı düşündüklerini vurgulayarak, Gazze’deki askeri harekat sona erdikten sonra bölgenin nasıl bir statüde olacağına ilişkin “ABD ile umarım bir anlaşmaya varırız” dedi.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın, Gazze’nin yönetimine geri dönmesi fikrini geçmişte reddettiğini yineleyen Netanyahu, Gazze için “ne Hamas’ın ne de El Fetih’in kalesi olacak” dedi. Abbas liderliğindeki El Fetih ya da tam adıyla Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi, Batı Şeria’da iktidarı elinde bulunduruyor.

“Pozisyonumu netleştirmek isterim; İsrail’in Oslo’daki hatayı tekrarlamasına izin vermeyeceğim” diyen Netanyahu, hangi hatadan bahsettiğini ise açıklamadı. 1993 Oslo Anlaşmaları, Batı Şeria ve Gazze’de sınırlı ölçüde Filistin özerkliği tesis etmiş, söz konusu anlaşmalar uyarınca İsrail Gazze’deki işgalini sonlandırmıştı.

Bu arada Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin El Şeyh, İsrail Başbakanı’nın Oslo Anlaşmaları ile Hamas ‘ın 7 Ekim’deki saldırılarını bir tutmasına tepki gösterdi ve bunun Netanyahu’nun tüm Filistinlilere karşı bir savaş açtığını kanıtladığını dile getirdi.

ABD’nin Gazze’nin geleceğine ilişkin görüşü

ABD yönetimi, savaş sonrasında Gazze Şeridi’nin Filistin Yönetimi tarafından kontrol edilmesi fikrine sıcak bakıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, geçen hafta yaptığı açıklamada, Gazze’de “reforme edilmiş bir Filistin Yönetimi” görmek istediklerini belirtmiş ve mevcut Filistin Yönetimi’nin Gazze’yi yönetecek güvenilirliğe sahip olmadığını savunmuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de Mahmud Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde birleşmiş bir Batı Şeria ve Gazze vurgusu yaptığı açıklanmıştı.

(Kaynak: DW Türkçe, VOA Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir