2022 Nobel Ekonomi Ödülü’nün Sahipleri Belli Oldu

2022 Nobel Ekonomi Ödülü’ne “bankalar ve ekonomik kriz araştırmalarından” dolayı Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig’in layık görüldüğü duyuruldu. 2021 Nobel Ekonomi Ödülü’nü ekonomistler David Card ile Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens kazanmıştı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel’in Anısına Ekonomi Bilimlerinde The Sveriges Riksbank Ödülü’nün sahiplerini açıkladı.

Türkiye saatiyle 12.45’de düzenlediği basın toplantısıyla 2022 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahiplerini açıklayan Akademi, ödülün “bankalar ve ekonomik kriz araştırmalarından” ötürü Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig’in layık görüldüğünü duyurdu.

Nobel Ödülü’nün internet sayfasında paylaşılan bilgilere göre, Brookings Enstitüsü’nden Ben S. Bernanke, Chicago Üniversitesi’nden Douglas W. Diamond ve St. Louis Washington Üniversitesi’nden Philip H. Dybvig’in ekonomi alanındaki çalışmaları “bankaların özellikle ekonomik krizler sırasında ekonomide oynadığı rolü daha iyi anlamamıza önemli katkı sundu.”

“Araştırmalarındaki önemli bir bulgu, bankaların batmasını engellemenin ne kadar hayati olduğuydu” diyen Akademi, şu değerlendirmede bulundu:

“Modern bankacılık araştırması, neden bankaların olduğunu, kriz dönemlerinde bankaları nasıl daha az savunmasız kılacağımızı ve bankaların batmasının ekonomik krizleri nasıl daha da kötüleştirdiğine açıklık getiriyor.

Bu araştırmaların temellerini, 1980’li yılların başında Ben Bernanke, Douglas Diamond ve Philip Dybvig attı. Analizleri, finansal piyasaları regüle etme ve ekonomik krizlerle baş etme konularında büyük öneme sahip.”

Ekonomi Bilimleri Nobel Komitesi Başkanı Tore Ellingsen de açıklamasında, “Ödülü kazananların içgörüleri hem önemli krizlerden hem de maliyetli kurtarma eylemlerinden korunma yetimizi geliştirdi” dedi.

Yıllar içinde Nobel Ekonomi Ödülleri

2021 Nobel Ekonomi Ödülü’nü ekonomistler David Card ile Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens kazanmıştı.

Kanadalı çalışma ekonomisti Card’ın, “çalışma ekonomisine ampirik katkılarından”, Angrist ve Imbens’in “nedensellik ilişkilerinin analizine metodolojik katkılarından” ötürü 2021 Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldüğü duyurulmuştu.

Üç ekonomistin çalışmalarının, emek piyasasına ilişkin yeni anlayışlar gelişmesini sağladığı, neden sonuç ilişkisi açısından doğal deneylerden ne gibi sonuçlar çıkarılabileceğini gösterdiği, yaklaşımlarının diğer alanlara da yayıldığı ve ampirik araştırmayı kökten değiştirdiği belirtilmişti.

Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazananlara altın madalyanın yanı sıra 1,1 milyon dolar veriliyor.

Ödül, 2020’de açık artırma teorisinin geliştirilmesine katkı sunan ABD’li ekonomistler Paul R. Milgrom ve Robert B. Wilson’a verilmişti.

Milgrom ve Wilson’un keşiflerinin “dünya çapında satıcılara, alıcılara ve vergi mükelleflerine fayda sağladığı” belirtilmişti.

2019 Nobel Ekonomi Ödülü’nü de küresel yoksullukla mücadele alanında yaptıkları çalışmalar dolayısıyla ABD’li iktisatçılar Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer kazanmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir