Rize: Avusor Yaylası

Avusor Yaylası; Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Rize’nin ünlü yaylalarından biri olan Avusor, Çamlıhemşin’e 31, Ayder Yaylası’na ise 12 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 

Kındevul Tepe’nin (Kemerli Kaçkar) yamaçlarına kurulan yerleşimi, Çamlıhemşin’in Dikkaya ve Köprübaşı (Abiçho) köyleri kullanıyor. Yaylanın etrafında Hacızeni, Taşlık, Dobape, Peryatak ve Çamyatak gibi mezralar bulunuyor.

Doğa turları yapan seyahat acentelerinin uğrak noktası olan yaylada pansiyon ve bakkal var. Hemen yukarıda yer alan buzul gölü Büyükgöl, yaylaya bir saatlik yürüyüş mesafesinde. Ayrıca Dobape-Peryatak-Huser-Ayder ve Dadala
Pansiyon-Kaçkar Gölü-Didingola güzergahlarını yürüyebilirsiniz.

2333 metre yüksekliğindeki Avusor Yaylası’ndan Rize’nin en yüksek zirvelerinden biri olan Kındevul Tepe’ye (3562 m) tırmanış yapılabiliyor. Ayrıca Kırmızı Gedik ve Lazgediği üzerinden Artvin’in Yusufeli ilçesine geçmek mümkün.

Eskiden yaylacıların alışverişe gitmek için geçtikleri bu güzergah dağcılar tarafından hala kullanılmaktadır.  Coğrafi konumu yaylayı doğal bir manzara noktası haline getirmiştir. Genellikle taş olmak üzere ahşap ev örneklerine de rastlanır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir