Rize: Golezana Yaylası

Golezana Yaylası; Rize’nin Ardeşen İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ardeşen’in Yukarıdurak Köyü’nden güneydoğu yönüne doğru yükselerek, sırt hattını takip eden toprak yoldan yaylaya ulaşılabilir.

Aşağıdurak, Manganez, Özgür ve Kirazlık köylerinin kullandığı Golezana, Rize’nin özgün yaylalarından biri. Ardeşen ilçesine 50 kilometre uzaklıktaki yayla, geleneksel mimari tarzı yansıtan evleriyle dikkat çekiyor.

Günümüzde eskiyen veya çeşitli nedenlerle yıkılan evlerin yerine sadece aynı mimari dokuda binaların yapımına izin veriliyor.

Bu anlamda hala geleneksel görüntüsünü koruyan yayla, giderek bozulan ve yazlık tatil mekânına dönüşen yaylalara karşı iyi bir örnek oluşturuyor. ‘Yamaçtaki düzlük’ anlamına gelen Golezana, doğa aktivitelerine uygun bir bölgede yer alıyor.

2273 metre yükseklikteki yayladan Dereyayla, Tobamzga ve Eğrisu yaylaları ile Alaca, Çiftegöl, Eğrisu ve Ambar göllerine günübirlik yürüyüşler yapmak mümkün.

Ayrıca yüzyıllardır kullanılan Kaleboyun gediği aşılarak Karagöl üzerinden Barhal ve Yusufeli’ne ulaşılabiliyor. Yaylacılar eskiden kıl çadır ördürmek ve alışveriş yapmak için bu güzergahı kullanıyorlarmış.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir