Radyoallergosorbent testi nedir? Detaylar

Radyoallergosorbent testi veya RAST testi, bir alerjinin teşhis edilmesine yardımcı olmak için kan testi olarak kullanılırdı. Bununla birlikte, daha yeni alerji kan testleri artık mevcuttur. ImmunoCAP testi daha yaygın bir alerji kan testidir.

Bu testler bir insanın kanında spesifik bir tür IgE antikorunun ne miktarda bulunduğunu saptamak amacıyla yapılır.

Bir RAST testi yapmak için özel bir laboratuara kan örneği göndermek gerekir. RAST testleri diğer testlerden daha güvenilirdir ancak bir allerjene karşı duyarlılığı duyarlılık ortaya çıkarma olasılığı prick teste göre daha düşüktür, ve bir defada daha az sayıda allerjenik madde test edilebilir.

Prick testi sonuçları hemen, genellikle yerleştirmeden sonraki 20 ila 30 dakika içinde alınabilirken, RAST birkaç gün boyunca kan testi sonuçlarınızı bilemezsiniz. Muhtemelen doktorunuzun ofisi yerine bir laboratuarda yaptıracaksınız.

Bu nedenle kan testi daha güvenli seçenek olarak kabul edilir. Bu, özellikle hayatı tehdit eden anafilaktik reaksiyon riski yüksek olan kişiler için olduğu kadar dengesiz kalp hastalığı veya astımı olanlar için de önemlidir. Birden fazla alerjeni test etmek için bir kan alımı da kullanılabilir.

Kan testi, testten birkaç gün önce belirli ilaçları kullanmayı bırakamayan veya kullanmayı tercih etmeyen kişiler için daha iyi olabilir. Bu, doğru bir deri prick testi için gereklidir. Kan testi, deri testini daha zor hale getirebilecek yoğun bir kızarıklık veya egzaması olan herkes için daha iyi olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir