MB, Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yüzde 18,4’e Yükseltti

TCMB, yıl sonu ve önümüzdeki iki yıl için enflasyon tahminlerini değiştirdiğini açıkladı. TÜİK ise, daha önce yaptığı açıklama ile yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 19,25’ten yüzde 19,58’e yükseldiğini açıklamıştı.

Haber Merkezi / Merkez Bankası Başkanı Şahab Kavcıoğlu, bankanın dördüncü çeyrek enflasyon raporunu açıklamak için yaptığı toplantıda, yıllık enflasyon oranının önceki beklenti olan yüzde 14,1’e yerine yıl sonunda yüzde 18,4’e ulaşmasının beklendiğini söyledi.

MB Başkanı Kavcıoğlu, beklentilerdeki revizyonun temel nedenin ithalat maliyetleri ve gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını açıkladı.

MB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyon oranının bir önceki yüzde 7,8’lik beklentilere kıyasla gelecek yılın sonunda yüzde 11,8’e ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Kavcıoğlu, ayrıca, enflasyonun 2023’ün sonunda yüzde 5’te sabitlenmeden önce yüzde 7’ye ulaşmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Cari dengeyi sağladığı noktada Türkiye ekonomisinin finansal istikrarı sağlamış olacağını söyleyen Kavcıoğlu, cari açığı kapamayı dövizdeki yükseliş ile sağlama hedefi olmadığını, cari denge sağlandığında kur üzerindeki baskının azalacağını belirtti.

MB Başkanı Kavcıoğlu, ayrıca cari dengenin sağlanmasıyla gerçekleşecek dezenflasyon sürecinin daha kalıcı olacağı değerlendirmesini yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),  yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 19,25’ten yüzde 19,58’e yükseldiğini açıklamıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen ay 100 baz puan indirerek yüzde 18’e düşürdüğü ana faiz oranını ekim ayında 200 baz puan daha indirerek yüzde 16’ya çekmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir