Çanakkale: Tuzla, Roma Köprüsü

Roma Köprüsü; Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi, Tuzla köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Tuzla köyünün 1.5 km batısında, Gülpınar Beldesinin 7 km kuzeyindedir.

Günümüzde köprüye en yakın yerleşim yeri Tuzla köyü olduğu için Tuzla Roma Köprüsü olarak adlandırılmıştır. Halk arasında Kemer Köprü olarak da bilinir. Köprü, Tuzla Çayı (Satniois) üzerine yapılmış, bugün itibariyle Tuzla Çayı’nın yatağının değişmesi nedeniyle çayın 40-50 m uzağında kalmıştır. Oldukça harap durumda olup kemer seviyelerine kadar toprak altında bulunmaktadır.

Ortada geniş üç kemer gözü ile birlikte toplam sekiz kemerlidir ortadaki geniş kemer gözü 9,80 m genişlikte olup, küçük kemerlerin 6,50 m genişliktedir. Köprü 150 m’yi bulan uzunluğu ile Roma döneminin en uzun köprülerinden biridir. Köprü tamamen kesme olarak yerli kireç taşından yapılarak mermer kaplanmıştır. Güney bölümü daha sağlam olup mermer kaplamaların bazıları, köprü kenarlarındaki parapet geçmeleri sağlam durumdadır.
Köprünün kuzey bölümü tuzla çayı tarafından tahrip edilmiş durumdadır.

Köprünün mermer kaplamaları üzerinde tekerlek aşınması bulunmadığından ve köprünün genel özellikleri nedeni ile törensel amaçlarla kullanılan bir köprü olduğu düşünülmektedir. 22 km kuzeyinde bulunan ve bölgenin en büyük antik kenti durumundaki Aleksandria Troas ve çevrede bulunan halkların Apollon kutsal alanında yapacakları toplu tapınım törenleri için yapılmış olmalıdır.

Muhtemelen tören bu köprüden itibaren başlamaktaydı. Köprü yapım tekniği ve plan özellikleriyle Roma dönemi özelliği göstermektedir. Muhtemelen Aleksandria Troas’a büyük yardımlar yaparak imar ettiren ve adına tapınaklar yaptıran Roma İmparatoru Augustus zamanında MS 1. yy ortalarında yapılmış olmalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir