Batman: Nurlu Manastırı

Nurlu Manastırı; Batman’ın Gercüş İlçesi, Nurlu Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Nurlu köyü, Batman Merkezinin kuş uçuşu 53 km güneydoğusunda, Gercüş İlçe Merkezinin ise 13 km doğusunda yer almaktadır. Günümüzde bu manastıra ait sadece 2 adet kilise bulunmaktadır.

Manastırda büyük oranda tahribat söz konusudur. Manastırın üzerine geleneksel sivil mimariyi yansıtan taş evler inşa edilmiştir. Manastıra ait olan taşların çoğu, köydeki evlerin yapımında devşirme malzeme olarak kullanılmıştır.

2 nolu kilise, 1 nolu kilisenin hemen güneyinde bulunmaktadır. Narteksi batıda bulunup, dikdörtgen formludur. Apsise paralel 2 bölümden oluşan kilisenin batıdaki bölümü, dikdörtgen planlıdır.

Doğudaki bölüme, batı bölümünde bulunan 2 adet giriş açıklığı geçilmektedir. Güneydeki giriş günümüzde kapatılmıştır.

Doğudaki bölümün kuzeyinde ve güneyinde sonradan yapılan mekanlar bu bölümü daraltmıştır. Doğuda bulunan apsis bölümünün üst örtüsü yarım kubbeli, yarım yuvarlak şeklinde ve dışarı çıkıntı yapmamaktadır.

Apsisin üstünde yuvarlak kemerli kör nişe de yer verilmiştir. Apsis dışında üst örtüsü beşik tonozlu olan kilise, günümüzde ahır olarak kullanılmakta, yapımında kesme taş, moloz taş ve cas harcı kullanılmıştır.

1 nolu kilise, apsise paralel 2 neften oluşmaktadır. Batıdaki nef, 2 katlı bir konutun alt katı olarak kullanılmaktadır. Narteks ve doğudaki nefe geçiş sağlayan girişler kapatılmıştır. Doğudaki nef dikdörtgen planlıdır.

Bu nefin üst örtüsü tamamen yıkılmış olup kalan kalıntılarından yola çıkarak bu bölümün beşik tonozlu olduğu düşünülmektedir. Bu nefin doğu duvarında dikdörtgen bir girişle apsis bölümüne geçilmektedir; fakat bu giriş günümüzde kapatılmıştır.

Girişin kuzey ve güneyinde dikdörtgen formlu nişler bulunmaktadır. Apsis bölümü, , yarım yuvarlak şeklinde yapılmıştır. Apsis bölümü dışa doğru çıkıntı yapmamaktadır ve üzerinde mazgal pencere bulunur.

Günümüzde büyük oranda tahrip olan mazgal pencere genişletilerek giriş olarak kullanılmaktadır. Apsisi çevreleyen 8 adet konsol bulunmaktadır. Bu konsolların üzerinde kabartma şeklinde yapılmış bitkisel motifler yer almaktadır.

Bu konsolların hemen üzerinde apsisi çevreleyen bir kasnak bulunmaktadır. Apsisin kuzey ve güneyinde pastoforion hücrelerine yer verilmiş; fakat güneydeki pastaforion hücresi günümüzde kapatılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir