Asgari ücret ‘açlık sınırının altında’

Türk-İş, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 2.903,41 TL’ye yükseldiğini açıkladı. Açıklamada, yoksulluk sınırının ise 9 bin 457 TL’ye yükseldiği belirtildi.

Haber Merkezi / Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), “Temmuz 2021 Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasını yayımladı.

Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.903,41 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9.457,36 TL,  bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.546,22 TL olmuştur.

Asgari ücretin yine açlık sınırının altında kaldığı belirtilen araştırma raporunda, asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti arasındaki fark bu ay itibariyle 720 TL’dir (2020 yılının Temmuz ayı itibariyle net asgari ücret 2.324,70 TL ve bir kişinin aylık yaşama maliyeti asgari ücretin 594 TL üstünde 2.919 TL olarak hesaplanmıştır) denildi.

Türk-İş’in raporunda, “Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması (mutfak masrafı) geçen aya göre 39 TL, yılbaşına göre 313 TL ve geçen yıla göre 497 TL artmıştır. Yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) ise aylık 126 TL, yıllık 1.619 TL tutarında artmıştır.” denildi.

Raporda ‘mutfak enflasyonu’ndaki değişim ise, “Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,35 oranında artış gösterdi. Yılın ilk yedi ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 12,10 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 20,65 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18,48 olarak hesaplandı” ifadeleriyle açıklandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir