Afganistan’da 5,9 Büyüklüğünde Deprem: Çok Sayıda Can Kaybı

Afganistan’ın Paktika vilayetinde gece saatlerinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde en az 1000 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Depremin merkez üssünün Host vilayetinin 46 kilometre güneybatısı olduğu açıklanmıştı.

Haber Merkezi / Afganistan’da günün ilk saatlerinde 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Paktika Eyaleti Enformasyon Dairesi Başkanı Mohammad Amin Hazifi, depremde en az 1500 kişinin de yaralandığını söyledi.

Taliban yetkilileri özellikle ülkenin doğusuna bir an önce yardım gönderilmesi çağrısı yaptı.

Arama kurtarma ekipleri, Paktika eyaletinde yıkılmış evlerdeki yaralılara ulaşmaya çalışıyor. Kırsal bölgelerde yaralılar, helikopterlerle en yakın hastanelere götürülüyor.

Afgan resmi haber ajansı Bahtar’ın yöneticisi Abdul Vahid Rayan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, vilayetteki 90 evin yıkıldığını ve onlarca insanın enkaz altında olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Afgan sosyal medya kullanıcıları depremle ilgili görüntüler paylaşırken, kimi kullanıcılar can ve mal kayıplarının yüksek olabileceği endişesini ifade etti.

Deprem ayrıca, Pakistan’ın başkenti İslamabad ve Peşaver gibi sınıra yakın önemli Pakistan şehirlerinde de hissedildi.

Yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve Kabil’den de bölgeye helikopterlerle destek gönderildiğini kaydetti.

Ocak ayında da Afganistan’ın Badgis vilayetinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, 26 kişi hayatını kaybetmişti.

Afganistan; Chaman, Hari Rud, Orta Badakhshan ve Darvaz fay hatlarının üzerinde bulunduğundan sık sık depremlerin meydana geldiği bir ülke.

Ülkede yıllardır devam eden çatışmalar, özellikle kırsal bölgelerde altyapı yetersizliğine yol açtı, binaların özensiz şekilde inşa edilmesine neden oldu. Bu yüzden Afganistan’da depremler hep büyük tahribat yaratıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’ne göre Afganistan’da son 10 yılda meydana gelen depremlerde 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Ülkede depremlerin yılda ortalama olarak 560 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir