Yerinden Olan Gazzelilerin Sayısı 1 Milyonu Aştı

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı İsrail -Filistin çatışmaları ikinci haftasına girerken, Birleşmiş Milletler (BM), 1 milyondan fazla Filistinlinin Gazze’yi terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

İsrail hükümeti, Hamas’ın operasyonunda ölenlerin sayısının 1400’den fazla olduğunu açıklarken, Gazze’deki Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığ ise, İsrail’in bombardımanında 2.450 kişinin öldüğünü duyurdu. Batı Şeria’da da 54 Filistinli’nin hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze’ye su, gıda, elektrik ve yakıt tedarikine izin vermeyen ve bölgeye yönelik ablukayı tüm rehineler serbest bırakılana dek sürdüreceğini duyuran İsrail, kapsamlı bir kara harekâtı için hazırlıklarını da sürdürüyor.

İsrail ordusu, Gazze’ye hava ve deniz saldırılarını da içeren “büyük bir kara operasyonu” düzenleyeceğini duyururken cephe hattındaki askerleri ziyaret eden Başbakan Benyamin Netanyahu da “Sıradakine hazır mısınız? Daha fazlası geliyor” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gruplarla savaşı için “ölümcül ve durumu sonsuza kadar değiştirecek” tanımlamasını yaptı.

İsrail’in kuzeydeki komşusu Lübnan sınırında da gerginlik tırmanıyor. İran destekli Hizbullah tarafından Lübnan’ın güneyinden İsrail’e yapılan saldırı ile İsrail’in bu saldırıya karşılık vermesinin ardından İsrail, Lübnan ile sınır hattı boyunca dört kilometrelik bir alanı “girişe yasak bölge” ilan etti ve Küresel Konumlama Sistemi’nin (GPS) sınırlandırıldığını bildirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, “Mevcut durumun değerlendirmesine ve İsrail’in kuzeyindeki saldırıya uygun olarak, Lübnan ile kuzey sınırından dört kilometreye kadar olan alan kapatılmıştır” denildi.

İsrail ordusu, bu alana girişin yasak olduğunu belirtti ve sivil halkı bu bölgeye girmemeleri konusunda uyardı. Ordu ayrıca kişilerin veya nesnelerin konumlarının tespit edilmesi için kullanılan GPS uygulamasının da “bazı operasyonel sebepler nedeniyle” kısıtlandırıldığını açıkladı.

“İsrail’in Gazze’ye kara harekatı ertelendi”

Öte yandan New York Times gazetesi, İsrail’in Gazze’ye yönelik olası kara harekatının detaylarını yazdı.  İsrail’in ‘on binlerce askerle Gazze’ye girme’ planı olduğunu yazan NYT, “Saldırının, İsrail’in 2006’da Lübnan’ı işgal etmesinden bu yana gerçekleştirdiği en büyük kara operasyonu olması bekleniyor” dedi.

Harekatın, bu hafta sonu gerçekleşmesinin öngörüldüğü ancak ‘hava koşulları nedeniyle’ birkaç gün ertelendiği ileri sürüldü.

Gazeteye konuşan ordu yetkilileri, İsrailli pilotların ve drone operatörlerinin kara kuvvetlerine hava desteği sağlamasını zorlaştıracak hava koşulları nedeniyle harekatın birkaç gün ertelendiğini söyledi. İsrail’in olası kara harekatının piyadelerin yanı sıra tanklar, istihkamcılar ve komandolardan oluşacağı belirtildi.

İsrail ordusundan kara harekatın ne zaman başlayacağına ilişkin resmi bir açıklama gelmediğini hatırlatan NYT, Gazze’ye baskınların sürdüğüne işaret etti.

İsrail’in ‘Gazze Metrosu’ adını verdiği Hamas’a ait tünel ağının kritik önemde olduğu belirtilirken, Hamas’ın giriş noktalarına ve dar sokaklara bubi tuzakları ve el yapımı bombalar koymuş olabileceği aktarıldı. Gazeteye konuşan bir Hamas yetkilisi ise, Gazze’nin kuzeyindeki gizli tünel açıklıklarından aniden çıkarak İsrail güçlerini pusuya düşürmeyi planladıklarını ileri sürdü.

NYT’ye konuşan subaylar, İsrail ordusunun angajman kurallarının gevşetildiğini ve ‘şüphelilere ateş açmadan önce daha az kontrol yapmasına izin verildiğini’ de aktardı.

“İnsanlık sınıfta kalıyor”

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze’deki insani durumun “hızla devam edemez hale geldiğini” söyledi.

Griffiths, “Gazze’de elektrik, su, yakıt yok ve gıda da tehlikeli bir şekilde kıtlaşıyor” derken “İsrail’in tahliye uyarısından sonra “tıkalı, hasar görmüş yollarda güneye gitmeye çalışırlarken ailelerin bombalandıklarını” belirtti. Griffiths ayrıca “Korkarım daha kötüsünü göreceğiz. İnsanlık sınıfta kalıyor” dedi.

“Gazze’de insani koridorlar açılmalı”

Papa Francesco, Roma’da St.Peter Meydanı’nda yaptığı geleneksel ayinde, “İnsani yasalara uyulmalı, özellikle de Gazze’de. Gazze’de acilen insani koridorlar açmak ve halka yardım etmek gerekiyor” dedi. Papa “Hastaların, yaşlıların, çocukların ve kadınların çatışmaya kurban gitmemesi için güçlü bir çağrı yapıyorum” dedi.

Ne olmuştu?

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı. Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 724’ü çocuk, 458’i kadın 2 bin 215 kişinin öldüğünü, 8 bin 714 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 55 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti. İsrail’in saldırılarında ayrıca Gazze’de 9, Lübnan’da ise 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir