Yapay Tatlandırıcıların Bağırsak Sağlığına Etkileri

Yapay tatlandırıcılar, beslenmede yaygın olarak tüketilen sentetik şeker ikameleridir. Son birkaç on yılda, yapay tatlandırıcılar, yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kalorisiz bir katkı maddesi olarak giderek daha popüler hale geldi.

Haber Merkezi / Birçok gıda ürünü ve içeceğin içine dahil edilmelerinin yanı sıra farmasötik ürünlerin de bileşenleridirler. Beslenmede yapay tatlandırıcı tüketimi artmaya devam ediyor, mikrobiyota üzerindeki etkileri ve zararlı etkilerin nasıl azaltılacağı giderek daha fazla araştırılıyor.

Artan yapay tatlandırıcı tüketimi

Tatlandırıcı örnekleri arasında sukraloz, sorbitol, mannitol, eritritol ve aspartam bulunur. Tipik olarak tatlandırıcılar, gram başına daha büyük bir kalori etkisine sahip olan şekere göre çok yüksek bir tatlandırma yoğunluğuna sahiptir. Tatlılık, sentetik veya doğal kaynaklı olabilir, ikincisi tercih edilen bir seçimdir.

Epidemiyolojik çalışmalar, glikoz intoleransı ve tip 2 diyabetli hastalarda tatlılığın kilo vermedeki faydasını kanıtlamış olsa da, ebeveyn yapay tatlandırıcı tüketiminin metabolik hastalık gelişimi ile sonuçlanan koşullarla bağlantılı olduğu konusunda bazı çelişkili raporlar vardır – bu etki bağırsak yoluyla sağlanır.

Tatlandırıcılar şunları içerir:

  • Besleyici olmayan tatlandırıcılar: Doğal kaynaklardan elde edilen besleyici tatlandırıcılara kıyasla tatlandırma yoğunluğuna ve gram başına daha düşük kalori içeriğine sahip olarak tanımlanır
  • Düşük kalorili tatlandırıcılar: Hidrojene şeker veya şuruptan elde edilen düşük sindirilebilir karbonhidratlar olan tipik olarak polioller veya şeker alkolleri; bu şeker alkolleri şekere göre daha düşük kalori içeriğine sahiptir ve diş çürümesine veya kan şekerini yükseltmez

Yaygın olarak kullanılan besleyici olmayan yapay tatlandırıcıların tüketimi, bağırsak mikrobiyotasının bileşiminde ve işlevinde değişikliklere neden olarak glikoz intoleransının gelişmesine neden olmuştur.

Bağırsak mikrobiyal topluluklarının insan hastalığı ve sağlığında önemli ve merkezi bir rol oynadığı bilinmemektedir. Bağırsak mikrobiyomu, metabolizma, bağışıklık, anabolizma (büyüme) dahil olmak üzere çeşitli fizyolojik süreçlerde yer alır ve bilişsel işlevler ekler. Bağışıklık sistemi üzerindeki bağırsak mikrobiyotası arasında çok yakın bir bağlantı vardır; mikrobiyal topluluklar, bağışıklık hücrelerinin eğitimini ve olgunlaşmasını destekleyen sinyaller sağlar.

Yapay tatlandırıcıların yanı sıra mikrobiyomun bileşimi ve işlevi de diyetle modüle edilir ve hızla değiştirilir. Yapay tatlandırıcılar ve bunların insan sağlığı üzerindeki aşağı yönlü etkileri arasındaki potansiyel bağlantı, insan sağlığı, diyet ve bağırsak mikrobiyotasının çeşitli unsurları arasındaki bu iyi bilinen etkileşimler nedeniyle şu anda ele alınmaktadır.

Bağırsak mikrobiyotasındaki değişiklikler ve bunun sonucunda metabolizma, ağırlık ve metabolik bozukluktaki değişiklikler

Çalışmalar, yapay tatlandırıcıların, kalorilerin biyoyararlanımını artıran bakterilerin büyümesini destekleyebileceğini göstermiştir.

Aspartam, sukraloz veya sakarinin fareler üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışma, dolaşımdaki kan şekeri seviyelerinin, şeker alan farelere göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Bunun nedeni, bağırsaktaki bakteri türlerinin yaklaşık %90’ını oluşturan iki tür bakteri türünün bileşimindeki değişikliktir. Bunlar Bacteroidetes ve Firmicutes’dir. Araştırmalar, genetik olarak obez farelerin, normal ağırlıktaki muadillerine göre ortalama olarak %50 daha az Bacteroidetes ve %50 daha fazla Firmicutes’e sahip olduğunu göstermiştir.

Prensip olarak, bir Firmicutes örneği normal ağırlıktaki fare popülasyonuna aktarıldığında, normal fareler obez oldu. Bu değişikliğin temeli, daha fazla enerji ekstraksiyonu sağlayan Firmicutes türlerinden artan enzim üretiminin bir sonucudur. Ayrıca Firmicutes, enerjinin parçalanmasına göre yağ depolanmasını teşvik etmek için gen ekspresyonunu manipüle edebilir.

Bu bulgu, insan bağırsağındaki bakterilerin sadece diyetten kalori alma ve enerji depolama yeteneğini etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda yeme davranışını şekillendiren ve artan kalori tüketimine yol açan leptin gibi hormonların dengesini de etkilediğini göstermektedir.

Yapay tatlandırıcı tüketimi ile belirli bakteri türlerindeki değişiklikler arasında pozitif korelasyonlar gösteren çeşitli çalışmalarda benzer etkiler gösterilmiştir. Ayrıca, bu etkilerin glisemik yanıt ve glukoz toleransına yansıdığı görülmüştür. Her zaman, bu çalışmalar bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin bir sonucu olarak glikoz toleransı üzerinde zararlı bir etki göstermiştir.

Bu örüntüler ilişkili olsa da, nedensel olmadıklarına dikkat etmek önemlidir. Obez insanlar, normal bir popülasyona kıyasla yapay tatlandırıcıları tüketme olasılığı daha yüksek olabilir.

Bununla birlikte, zayıf ve sağlıklı gönüllülerden oluşan küçük bir grup üzerinde bu ilişkinin doğrudan test edilmesi, beş gün boyunca maksimum sakarin dozunu tükettikten sonra, yedi denekten dördünün, bağırsak mikroplarında ani bir değişikliğin yanı sıra glikoz tepkisinde bir azalma gösterdiğini göstermiştir. . Glikoz toleransındaki değişikliklere dirençli olan üç gönüllü, bağırsak mikrobiyomunun bileşiminde veya işlevinde bir değişiklik yaşamadı.

Kilo, glikoz toleransı ve metabolik bozukluğun ötesinde: Tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyomunun patojenetik özellikleri üzerindeki etkisi

Bu yıl yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, tatlılığın bağırsak bakteri türlerinin patojenitesini de etkileyebileceğini göstermiştir. Bu çalışmada, model bağırsak bakterileri, yapay tatlılık sakarin, sukraloz ve aspartamın çeşitli konsantrasyonlarına maruz bırakılmış ve bunların patojeniteleri ve bağırsak hücre tipleri ile olan değişimleri ve etkileşimleri in vitro çalışmalar kullanılarak ölçülmüştür. Sonuçlar, tatlandırıcıların bu bakterilerin bir biyofilm (yani Escherichia coli ve Enterococcus faecalis ) oluşturma yeteneğini arttırdığını gösterdi. Sonuç olarak, bu bakteriler konak epiteline yapışabildi, istila edebildi ve öldürebildi.

Analizler, yapay tatlandırıcıların tüketiminin bağırsak mikrobiyota popülasyonlarının birçoğunun bileşimini ve bolluğunu değiştirdiğini gösterse de, daha ileri çalışmalar gereklidir. Bunun nedeni, bağırsak mikrobiyotasında gözlenen değişikliklerin insan deneklerden ziyade ağırlıklı olarak hayvanlarda gözlenmesidir.

Sonuç olarak, yapay tatlandırıcı tüketiminin insanlarda bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkilerini ve bunun sağlık sonuçlarını nasıl etkileyebileceğini belirlemek ve ilgili biyobelirteçleri belirlemek için iyi tasarlanmış, uzun vadeli, çift kör, plasebo kontrollü, randomize klinik araştırmalar gereklidir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir