Washington, İsrail’den Gazze’ye Kara Operasyonunu Ertelemesini İstedi

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının Aksa Tufanı operasyonuyla başlattığı İsrail- Filistin savaşının 17. gününde, ABD merkezli The New York Times (NYT) gazetesi dikkat çeken bir yazı yayınladı.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre; NYT, Beyaz Saray’ın rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’ye daha fazla insani yardım ulaştırılması için zaman kazanmak amacıyla İsrail’e kara harekatını ertelemesini tavsiye ettiğini yazdı. Yazıda, ABD’nin, İran destekli grupların olası saldırılarına hazırlanmak için de ‘zaman istediği’ ileri sürüldü.

Gazeteye konuşan ABD’li yetkililer, kara harekatını erteleme tavsiyesinin Savunma Bakanı Lloyd J. Austin aracılığıyla İsrail’e iletildiğini belirtti. Austin’in, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile neredeyse her gün telefon görüşmesi yaptığını aktarıldı. Bir yetkili, ABD’nin önceliğinin rehineler olduğunu dile getirdi.

Washington’daki İsrail Büyükelçiliği’nden bir diplomat, ABD’nin İsraillilere kara harekatını ertelemeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu iddialarını yalanladı. Söz konusu isim, “ABD yönetimiyle yakın diyaloğumuz ve istişarelerimiz var. ABD kara operasyonu konusunda İsrail’e baskı yapmıyor” ifadelerini kullandı.

Çoğunlukla Katar aracılığıyla yürütülen rehine müzakereleri hakkında bilgisi olan bir yetkili, Hamas’ın kara harekatının rehinelerin serbest bırakılması ihtimalini azaltacağı konusunda uyardığını söyledi.

6 ülkeden İsrail’e destek

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri ortak açıklama yaparak bir kez daha İsrail’e ve İsrail’in meşru müdafaa hakkına desteklerini bildirdiler.

ABD Başkanı Joe Biden, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak imzalarıyla yayımlanan ortak açıklamada, iki rehinenin serbest bırakılmasının memnuniyetle karşılandığı, diğer rehinelerin de derhal serbest bırakılması istendi. Açıklamada İsrail’den de uluslararası hukuka saygı göstermesi istendi, İsrail sivilleri korumaya davet edildi.

Beyaz Saray’ın internet sayfasında yer alan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Liderler İsrail’e ve terörizme karşı kendini savunma hakkına desteklerini yinelerken sivillerin korunması da dâhil olmak üzere uluslararası insan hukukuna saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Liderler iki rehinenin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı ve kalan tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Başta Gazze’den ayrılmak isteyenler olmak üzere bölgedeki vatandaşlarına yardım konusunda yakın koordinasyon içinde olacaklarını taahhüt ettiler.

Liderler Gazze Şeridi’nde ihtiyaç sahibi Filistinlilere ilk insani yardım konvoylarının ulaşmasını memnuniyetle karşıladı ve insani ihtiyaçların karşılanması için gerekli gıda, su, tıbbi malzeme ve diğer yardımlara sürekli ve güvenli erişimin sağlanması amacıyla bölgedeki ortaklarıyla koordinasyonu sürdürme taahhüdünde bulundular.

Liderler, çatışmanın yayılmasını önlemek, Ortadoğu’da istikrarı korumak, siyasi bir çözüm ve kalıcı barış için çalışmak üzere bölgedeki kilit ortaklar da dâhil olmak üzere yakın diplomatik koordinasyonu sürdürme taahhüdünde bulundu.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir