Türkiye Varlık Fonu, Beş Yıl Vadeli Borçlanma İçin Bankalara Yetki Verdi

Devlete ait varlıkları etkin bir şekilde yönetmek için 26 Ağustos 2016’da kurulan Türkiye Varlık Fonu (TVF), beş yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracı için bankalara yetki verdi.

Varlık fonu, genellikle tek bir kaynağa dayalı olarak oluşturulan ve devletin fazla tasarruflarını değerlendirmek için kullanılan büyük yatırım fonlarını ifade ediyor. Özellikle enerji ihraç eden ülkeler, bu fonları petrol veya doğal gaz gelirleriyle finanse ediyor.

Türkiye Varlık Fonu (TVF), 5 yıl vadeli dolar cinsi eurobond satışına yönelik olarak 5 Şubat itibarıyla yatırımcı toplantıları düzenlemeleri için BBVA, J.P. Morgan ve Standard Chartered’ı ortak küresel koordinatörler ve BofA Securities, Emirates NBD Capital, ICBC, ING, QNB Capital ve Societe Generale’i de ortak talep toplayıcılar olarak yetkilendirdi.

Bloomberg’in haberine göre, yatırımcı toplantılarını, piyasa koşullarına bağlı olarak, 5 yıllık, ABD doları cinsi, öncelikli teminatsız Reg S gösterge tahvil ihracının takip etmesi bekleniyor.

Habere göre hedef piyasa yalnızca uygun karşı taraflar ve profesyonel müşteriler olarak belirlendi. Türkiye Varlık Fonu 2020 yılında eurobond ihracını erteleme kararı almıştı.

Varlık Fonu Nedir? Nasıl Çalışır?

Varlık fonu, genellikle tek bir kaynağa dayalı olarak oluşturulan ve devletin fazla tasarruflarını değerlendirmek için kullanılan büyük yatırım fonlarını ifade ediyor. Özellikle enerji ihraç eden ülkeler, bu fonları petrol veya doğal gaz gelirleriyle finanse ediyor.

Varlık fonları elde ettikleri geliri uluslararası finansal varlıklara, hisse senetlerine, tahvillere, gayrimenkule veya diğer yatırımlara dönüştürerek çeşitlendirme ve uzun vadeli kazanç elde etme hedeflerini takip ediyor. Amacı ekonominin istikrarını ve gelecek kuşakların refahını artırmak olan varlık fonları, merkez bankası rezervlerinden farklı değerlendiriliyor ve yatırım getirileri odaklı işletiliyor.

Varlık Fonu Ne İşe Yarar?

Varlık fonlarının genel amaç ve hedefleri aşağıdaki gibi sıralanıyor:

Varlık fonları, genellikle bir ülkenin ekonomik büyümesini teşvik etmek amacıyla oluşturuluyor ve ekonomiyi canlandırmak için yatırım yaparak büyümeyi teşvik ediyor.
Devlete ait olan kamu varlıklarını etkili bir şekilde yönetmekle birlikte kamu şirketlerinin hisselerini veya mülkiyetini kontrol edebiliyor.
Gelecek nesiller için birikim yapmayı amaçlıyor.

Stratejik yatırımlara olanak tanıyarak ülkenin küresel alandaki rekabet avantajını artırıyor. Özellikle altyapı projelerine yapılan yatırımlarla ülke ekonomisine değer katıyor.
Finansal piyasalara likidite sağlayabiliyor ve piyasa istikrarına katkı sunuyor.
Belirli bir amaç doğrultusunda varlık portföylerini yönetiyor ve genellikle uzun döneme yayılan yatırım stratejilerini benimsiyor. Böylece uzun vadeli ekonomik büyümeye katkıda bulunuyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir