Cumhur İttifakı “Yerel Seçimler” İçin Haftada İki Kez Toplanacak!

31 Mart 2024’te yapılması planlanan yerel seçimler yaklaştıkça, partilerin ve ittifakların planları da netleşmeye başladı. Cumhur İttifakı’nın seçimlerde iyi bir sonuç almak için haftada iki gün toplanacağı belirtiliyor.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre; Toplantıların aralık ayı başına kadar süreceği daha sonra toplantılar sonucu ortaya çıkacak çalışmanın genel başkanlara teslim edileceği ifade ediliyor. Son karar genel başkanlarda olacak.

Yerel seçimlere işbirliği içinde gitmeye hazırlanan AK Parti ve MHP geçtiğimiz hafta ilk adımı attı. İki partiden heyetler AK Parti Genel Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirdi. Heyetlerin görüşmesinde yerel seçimde işbirliğine ilişkin genel ilkeler ve prensipler ele alındı, seçeneklere dair değerlendirmeler yapıldı.

Partiler buluşma öncesinde geçmiş seçimleri dikkate alarak il bazlı değerlendirmeleri içeren kapsamlı raporlar hazırlamıştı. Son yerel ve genel seçim sonuçları, oy oranlarındaki değişimler ve aday profillerini içeren bu raporlar doğrultusunda il il değerlendirme yapılması bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre heyetler bu çalışma için gelecek salı gününden başlayarak haftada iki kez toplanacak. Çalışmanın aralık ayı başına kadar süreceği daha sonra genel başkanlara teslim edileceği ifade ediliyor. Son karar genel başkanlarda olacak.

“Nasıl oldu da birdenbire böyle bir noktaya gelindi?”

Öte yandan On İkinci Kalkınma Planı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Planla ilgili komisyon raporu da yarın (30 Ekim 2023 Pazartesi) Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak. Plan birçok yönüyle tartışma konusu oldu. Muhalefet partileri içeriği ve konulan hedefleri eleştirdi.

Bunlardan biri de yerel yönetimlere katılımın güçlendirilmesi hedefiydi. Komisyon görüşmelerinde planda yer alan, “Belediyelerin karar alma süreçlerinde vatandaşların ve muhtarların katılım rolü güçlendirilecek” ifadesine dikkat çeken HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, sunumu yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a kayyımları hatırlattı.

Saruhan Oluç, Cevdet Yılmaz’a, “Sayın Yılmaz, gerçekten insaf demek istiyorum. Yurttaşın özgür iradesine ipotek koyan, halkın iradesini tanımayan bu iktidar değil mi? Şimdi nasıl oldu da birdenbire böyle bir noktaya gelindi?” diye sordu.

HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, planda geçen, “Kadın, genç, yaşlı ve engellilerin yerel yönetimlerdeki temsil ve karar alma süreçlerine katılım mekanizmaları güçlendirilecek” ifadelerine de vurgu yaptı.

Saruhan Oluç, “Çok güzel, yani bizim kadın ve gençlik yapılarımızı kayyumlar yasakladı, engelledi ama şimdi bu iktidar kadınların ve gençlerin yerel yönetimlerdeki temsil ve karar alma süreçlerine katılımından bahsediyor. 2024’te yerel seçimler var, bu seçimlere giderken iktidar ‘Kayyumlara devam edeceğiz’ mi diyor yoksa ‘Halkın iradesine saygı duyacağız’ mı diyor, bunu öğrenmek istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’un bu sorusuna yanıt vermedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir