Tatton Brown Rahman Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Tatton Brown Rahman Sendromu (TBRS), ilk olarak 2014 yılında tanımlanmıştır. TBRS, sinir sistemi, kas ve kan dahil olmak üzere birçok farklı dokuyu içeren karmaşık bir çoklu sistem bozukluğudur. Uzun boy, artan ağırlık ve/veya geniş baş çevresi (makrosefali) ile ilişkilidir. 

Haber Merkezi / Bireyler tipik olarak hafif ila şiddetli zihinsel engelliliğe ve ayrıca ince ama ayırt edici yüz özelliklerine sahiptir. Düşük kas tonusu, davranışsal ve zihinsel sağlık sorunları, ortopedik problemler, kalp kusurları ve otizm gibi TBRS ile ilişkili çeşitli başka semptomlar vardır, ancak tüm bireyler her klinik bulguyu bildirmez ve sendromun şiddeti önemli ölçüde değişir.

TBRS’ye, DNMT3A genindeki germline / yapısal varyantlar (patojenik varyantlar) neden olur. Germline / constitutional, tüm hücrelerde bulunan bir varyantı ifade eder. DNMT3A gen varyantlarının çoğu kendiliğinden (de novo) oluşur, bu da bir ebeveynden miras alınmadıkları anlamına gelir. Bazı kişiler, bozukluğu, otozomal dominant bir modelde etkilenen bir ebeveynden miras almıştır. 2022 itibariyle, yaklaşık 300 kişiye TBRS teşhisi kondu, ancak TBRS’li bireylerin sayısı muhtemelen çok daha fazla.

Belirtileri

TBRS’nin şiddeti ve semptomları kişiden kişiye değişir. Hastalar ve ebeveynler, spesifik semptomların risklerini belirlemek ve tıbbi tedavi planı için doktorlarına danışmalıdır.

TBRS’li bireyler, alçak, ağır, yatay kaşlar, belirgin üst orta kesici dişler, yuvarlak yüz ve üst ve alt göz kapakları arasındaki dikey boşlukta azalma (dar palpebral fissürler) gibi yüz özelliklerine sahip olma eğilimindedir.

Büyüme TBRS’li çoğu kişinin doğumda ortalamadan daha büyük bir baş çevresi (makrosefali) ve/veya uzun boyludur.

TBRS’li birçok kişi fazla kiloludur ve obezite teşhisi konabilir.

Entelektüel yetersizlik (ID), hafif ila şiddetli ID spektrumuyla hastalar arasında değişiklik gösterebilir. Hastalar ayrıca motor fonksiyon, konuşma, dil, bilişsel yetenekler ve sosyal becerilerde mevcut olabilecek gelişimsel gecikmeler (DD) yaşarlar. DD’nin ciddiyeti hastalar arasında değişir, ancak sözel olmayan ve uzamsal muhakeme becerileri bu kişilerde sözel muhakemeden daha önemli ölçüde etkilenmiş gibi görünmektedir.

Psikiyatrik ve davranışsal bozukluklar TBRS’li bireylerde sık görülür ve farklı biçimler alabilir. TBRS hastalarında en sık görülen davranışsal tanı otizm spektrum bozukluğudur. TBRS hastalarında tespit edilen diğer psikiyatrik ve davranışsal sorunlar arasında kaygı, saldırganlık, psikotik bozukluklar, bipolar bozukluk, obsesif davranışlar ve kompulsif yeme yer alır.

Nedenleri

TBRS’ye, DNMT3A enzimini üreten DNMT3A (DNA metiltransferaz 3 alfa) genindeki patojenik varyantlar neden olur. DNMT3A’nın işlevi tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bu enzimin DNA’nın metillenmesinden sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Metilasyon, DNA’ya metil gruplarının eklenmesini içeren bir süreçtir: metilasyon, transkripsiyonel baskı ile sonuçlanır. TBRS’li hastaların DNMT3A geninde, DNMT3A enziminin düzgün çalışmasını engelleyen ve şüpheli bir azalmış metilasyona (hipometilasyon) neden olan patojenik varyantları vardır.

Tanımlanan gen varyantlarının çoğu kişiye özeldir. Bu varyantların çoğu kalıtsal değildir ve etkilenen bireyde ilk kez ortaya çıkar (de novo kalıtım), ancak kalıtsal varyantlar da ortaya çıkar. DNMT3A varyantları otozomal dominanttır. Otozomal dominant genetik koşullar, belirli bir hastalığa neden olmak için çalışmayan bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Çalışmayan gen, herhangi bir ebeveynden miras alınabilir veya etkilenen bireyde değiştirilmiş (mutasyona uğramış) bir genin sonucu olabilir. Çalışmayan genin etkilenen bir ebeveynden bir yavruya geçme riski her gebelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Teşhisi

  • Bebeklik, ergenlik veya çocuklukta genel aşırı büyüme
  • Entelektüel yetersizlik veya gelişimsel gecikme
  • Belirgin yüz özellikleri
  • Eklem hipermobilitesi
  • Düşük kas tonusu (hipotoni)
  • Otizm spektrum bozukluğu ve çeşitlilerini içeren davranış sorunları diğer özelliklerin

Teşhis, DNMT3A geninde patojenik bir varyantı ortaya çıkaran genetik testlerle doğrulanır . DNMT3A’nın işlevini bozan varyantlar TBRS’ye neden olur, bu nedenle tanı için spesifik varyant gereklidir. Bu sendrom ile diğer aşırı büyüme sendromları arasındaki benzerlikler nedeniyle, genetik test, farklı aşırı büyüme sendromlarına neden olan birçok genden oluşan bir gen paneli içerebilir.

Tedavisi

TBRS için mevcut tedaviler, semptomların yönetimini içerir. Genetik danışmanlık, etkilenen bireyleri ve bakıcıları TBRS’nin sonuçları, sendromla ilişkili riskler ve ihtiyaç duyulabilecek tıbbi eylemler hakkında bilgilendirmeye yardımcı olabilir. Bir tedavi planının oluşturulması bu süreçte yardımcı olabilir.

Klinik ve gelişimsel değerlendirme, motor, konuşma, dil, bilişsel ve adaptif değerlendirme, erken müdahale için değerlendirme ve sağlıklı bir eşiğin ötesinde devam eden aşırı büyüme riskine yardımcı olabilir. Nöropsikiyatrik değerlendirme, davranışsal sağlık veya zihinsel sağlık sorunlarının taranmasına yardımcı olabilir. Hasta nöbet geçirirse ve yeni nörolojik belirtileri belirlemek için bir nörolog tarafından değerlendirme önerilebilir. Benzer şekilde, uyku apnesi teşhis edilirse ve obstrüktif ise, muhtemelen bir solunum doktorunun müdahale etmesi gerekecektir.

Konuşma terapisi, değerlendirmeyi takiben bireyler için yararlı olabilir. Ergoterapi, bu hastalar tarafından da gerekli becerileri geliştirmek için sıklıkla kullanılmaktadır. Davranış terapisi TBRS’li bireyler için de kullanılabilir. Fizik tedavi düşük kas tonusu ve ortopedik problemler için faydalı olabilir.

TBRS’li hastalarda kalp rahatsızlıklarının sıklığındaki artış nedeniyle rutin kardiyovasküler tarama önerilmektedir. Akut miyeloid lösemi (AML) ve diğer kan hastalıkları riskinde potansiyel artış nedeniyle bir hematolog tarafından izleme önerilebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir